Volledig scherm
© Thinkstock

Betuwse voetbalclubs varen goed dankzij vrouwen

ELST/ BEMMEL -Niet meer de jonge jochies, maar vrouwen en 35-plussers zorgen voor groei bijvoetbalclubs in de regio.

Twaalf van de achttien Betuwse clubs zeggen aanzienlijk meer vrouwelijke spelers op het veld te hebben dan een aantal jaren geleden. „Wij zien een duidelijke verschuiving van jongens naar meiden. Met twee dames- en vijf meidenteams wordt de teruglopende jongensaanwas gecompenseerd en blijft ons ledenaantal stabiel”, zegt Wilko Brom van GVA Doornenburg.

'Bizarre ontwikkeling'
Verder draagt een toename in het 35- en 45-plusvoetbal bij veel verenigingen bij aan een gezond ledenbestand. „Een bizarre ontwikkeling. We zijn hier anderhalf jaar geleden mee begonnen en hebben nu zo'n 40 leden in deze categorie. Het gaat deze spelers niet alleen om het voetbal zelf, de derde helft is minstens zo belangrijk”,ervaart Martin de Goey van het Elsterse Elistha.

Onverwachte hoek
Soms komt de groei uit onverwachte hoek. Zo heeft Jonge Kracht in Huissen op het moment al drie G-teams, waarin spelers met een beperking voetballen. En het derde elftal bij OSC in Oosterhout wordt gevormd door louter jongens uit het Eritrea.

Kleine dorpen
Toch is het niet alles goud wat er blinkt. Met name voor de clubs in kleinere dorpen, met teruglopende geboortecijfers, is het lastig het ledenbestand op peil te houden. „Met twintig geboortes per jaar is het niet makkelijk. Op termijn kan hierdoor de levensvatbaarheid van onze club onder druk komen”, concludeert voorzitter Wim Brandts van SV Angeren.

Momenteel wordt gewerkt aan woningbouwplannen in het dorp. „Mocht dit niet leiden tot nieuwe leden, dan wordt het in de toekomst wellicht een samenwerking met Haalderen of Doornenburg.”