Bijna alle optochten gingen zaterdag door, maar in sommige gevallen zonder grote wagens

UPDATE | ViDEOMALDEN / DOETINCHEM  De carnavalsoptochten in deze regio gingen zaterdagmiddag bijna allemaal door, ondanks de harde wind. Wel was er een aantal optochten dat het zonder grote wagens moest stellen. Zondag blijft de wind stevig doorblazen, waardoor het in sommige plaatsen nog spannend is of en hoe de optochten doorgaan.

Eerst werden de grote wagens zaterdag in Puiflijk en in Malden verboden. Zondag moeten de optochten in Silvolde en Ulft het ook zonder grote wagens stellen. Datzelfde geldt ook voor Cuijk.

De optocht van de Blauwlappen in Culemborg was de enige die zaterdag niet doorging. Het besluit om de tocht af te gelasten was genomen na advies van de KNMI en in samenspraak met de gemeente. 

De organisatie van de optocht in ‘s-Heerenberg beslist zondagochtend of het doorgaat. ‘Het is belangrijk dat groepen zelf verantwoordelijkheid nemen en zorg dragen voor een veilige wagen', stelt de organisatie. ‘Groepen met wagens wordt alvast geadviseerd te letten op losse onderdelen op de wagen en te overwegen of deze vast gemaakt kunnen worden of noodzakelijk zijn.’

De Doetinchemse optocht vorig jaar.
Volledig scherm
De Doetinchemse optocht vorig jaar. © Jan Ruland van den Brink

Hoge wagens aan banden gelegd

In Doetinchem werd zaterdagochtend vroeg al besloten dat de optocht doorging. Wel waren er extra controles op loszittende delen. De Doetinchemse optocht is de grootste in de regio, met honderd startnummers, waaronder veertig wagens en veertig groepen. 

In Malden viel zaterdagochtend ook een positief besluit, maar wel met een voorwaarde: de hoge wagens werden aan banden te leggen. Verenigingen met zo’n hoge wagen mochten wel meedoen, maar moesten die delen die boven de huizen uit toornen, naar beneden laten. Verder waren ook bewegende delen taboe. De vrees was dat de harde wind anders te veel vat zou krijgen op de wagens. 

Ook de optochten in Boxmeer, Velp (bij Grave), Maasbommel en Renkum gingen door. In Renkum betrof het wel een kleinere editie, met wagens van beperkte omvang. ‘Niet te vergelijken met Eindhoven’, zegt de organisatie.

De optocht in Millingen ging zaterdagmiddag ook door, alleen was de opstelling niet op de winderige Rijndijk maar op de Heerbaan, de doorgaande weg door de dorpskom.

Geen partytenten

De kleinere carnavalsoptochten, zaterdag in Altforst, Weurt, Puiflijk en Batenburg gingen ook allemaal gewoon door. Dat was het geval ook voor de avondoptocht in Alphen. In Puiflijk was net als in Malden besloten om hoge wagens niet te laten meedoen . 

De carnavalsvereniging van Alphen had omwonenden van het traject gevraagd geen partytenten te plaatsen. Die zouden makkelijk ten prooi kunnen vallen aan windstoten. 

Weerplaza waarschuwde zaterdagochtend al voor het slechte weer. Weervrouw Diana Woei zei dat het in haar ogen twijfelachtig was of de optochten wel door zouden kunnen gaan. Zondag is de situatie mogelijk nog slechter, met veel wind en regen. Voor het zuiden is code geel afgekondigd.  

De optocht in Emmerik, net over de grens in Duitsland, is zondag afgelast.

Lees alles over carnaval in ons dossier.