Bisschop Gerard de Korte.
Volledig scherm
PREMIUM
Bisschop Gerard de Korte. © Paul Rapp

Bisschop De Korte twijfelt over afschaffen celibaat: ‘Als ik voor de keuze zou staan, zou ik blanco stemmen, denk ik’

Bisschop Gerard de Korte weet het zo net nog niet: is het zo’n goed idee het celibaat af te schaffen? Hij begrijpt de noodzaak daartoe in delen van de wereld. Maar: ,,Durf je een traditie die al zo lang in de kerk bestaat te doorbreken? Als ik voor de keuze zou staan, zou ik, denk ik, blanco stemmen.’’

7 reacties

 • Debuitenwereld

  3 jaar geleden
  zou het kunnen dat een bepaalde geaardheid de keuze bepaald om celebitaire te blijven onder priesters en bisschoppen?
 • Basilius

  3 jaar geleden
  Klopt, maar waar leer je dat houden van God? De bisschop weet dus blijkbaar niet meer wat de functie van de kerk is, en waar het celibaat bij moet helpen: voorgaan in overgave, zelfgave in liefde voor, vertrouwen op, dankbaarheid enz. jegens de god-mens (zoon van de onkenbare God zelf) die deze zelfgave, overgave in liefde heeft voorgeleefd om ons duidelijk te maken waar het in het leven op aankomt.
 • Frits Frauenfelder

  3 jaar geleden
  Wordt wakker het is 2019. Tijd van sprookjes is al lang voorbij
 • Hans Jansen

  3 jaar geleden
  Nergens in de bijbel staat dat de voorganger in de kerk in celibaat moet leven. Dat hebben mensen zelf bedacht. Zoals gezegd een traditie. En die kan je ook afschaffen. Zwarte Piet is net zo een traditie die erg snel kon worden afgeschaft. Afschaffing celibaat zou een hoop kindermisbruik hadden voorkomen. Een denkrichting die de kerk al leng geleden had kunnen bedenken. 
 • KermitArnhem

  3 jaar geleden
  Echt argumenten voor verplicht celibaat heeft de bisschop niet. En de letterlijke boodschap van Jezus is duidelijk genoeg: Hou van God, hou van mensen. Met heel je hart en ziel. Alle andere regels van welke kerk dan ook zijn door mensen ingesteld. Het gaat voor iedere persoon om zijn persoonlijke relatie met God.