Volledig scherm
Tess Föllings heeft de volle aandacht van haar pupillen bij Aqua Novio. Foto Eveline van Elk

Bloeiende club dankzij gepassioneerde doorzetter

MALDEN - Haar leven speelt zich voor een groot deel af langs de rand van het zwembad.Voor Tess Föllings (24) is er niks mooier dan haar pupillen naar grote hoogte stuwen. Door de inzet van de Maldense coach floreert de synchroonzwemtak van Aqua Novio als nooit tevoren.

Welke taken heeft u bij de synchroonzwemmers van Aqua Novio? "Heb je even? Ik ben hoofdtrainer, stuur de andere trainers aan, geef trainingclinics, ben het aanspreekpunt voor de ouders, secretaris in het bestuur, ik doe de ledenadministratie, het wedstrijdsecretariaat, ik ben choreograaf, jurylid, beheerder van de Facebookpagina en lig zelf ook nog een paar uur per week in het water.”

Blijft er nog wel tijd over voor andere dingen?
„Ik werk ook 40 uur in de week, dus het slurpt wel veel vrije tijd op. Mijn vriend klaagt weleens of we niet een keer wat samen kunnen doen, mijn omgeving weet dat ik aan synchroonzwemmen doe. Mijn vader is voorzitter door mij, ik probeer hem erbij te betrekken. Veel vriendinnen zijn actief voor de vereniging, we zijn een soort familie. Zelf ben ik iemand die moeilijk dingen uit handen kan geven. Ik ben perfectionistisch en vind het leuk om veel te regelen.”

Wat is het leukste om te doen?
„Het geven van training. Ik sta zo'n zeven uur in de week langs de badrand. Vooral anderen iets leren en de vereniging naar een hoger niveau tillen geeft mij voldoening. Ik vind het leuker om met mijn team resultaat te halen, dan zelf een hoge score neer te zetten. Ik ben erin gerold toen ik ging studeren. Ik had minder tijd om zelf te zwemmen en het trainen geven ging overheersen. Een bewuste keuze.”

Hoe houdt een kleine vereniging het hoofd boven water?
„Het is soms wel lastig, omdat de sport onbekend is. Dat merk ik vooral bij het zoeken van sponsors. Voetbal kennen ze wel, maar bij synchroonzwemmen wordt al gauw gevraagd wat het is. Ouders die blanco binnenkomen, geven we cursussen, als ze zich willen inzetten.”

Hoe ziet de toekomst eruit?
"We zijn goed op weg. Een aantal jaar terug hadden we een dip, toen ben ik de scholen langsgegaan om te flyeren. We hebben weer een mooi ledenaantal, met aanvoer van onderaf. Dat voelt als mijn verdienste en daar ben ik trots op.”

Elke sportvereniging heeft ze: helden die al hun tijd in de club steken, maar het liefst op de achtergrond blijven. Die enthousiaste vrijwilligers verdienen een podium. Daarom gaat De Gelderlander naar die clubhelden op zoek. Ken jij zo'n held? Nomineer hem of haar dan opdg.nl/clubheld. Dan worden ze misschien wel de clubheld van het jaar en wint de vereniging € 10.000!