Volledig scherm
Het Malieveld in Den Haag tijdens het boerenprotest vorige week. © Politie

Boeren willen Het Binnenhof bezetten totdat eisen zijn ingewilligd

NIJMEGEN/DEN HAAG - Boeren en andere demonstranten willen vanaf volgende week woensdag op Het Binnenhof in Den Haag kamperen. Ze blijven net zo lang  in het hart van de Nederlandse politiek tot hun eisen zijn ingewilligd, kondigen de actievoerders aan.

Woensdag doen ze eerst rijksgezondheidsinstituut RIVM in Utrecht aan, zo maakt zegsman Marc van den Oever van actiegroep Farmers Defence Force desgevraagd bekend. De actievoerders zijn het niet eens met de stikstof-berekeningen van het instituut.

De boeren gaan met trekkers al ’s ochtend vroeg op pad, dus te verwachten is dat het net als vorige week weer tot een verkeersinfarct zal leiden.  

Geheim

Voor de actie, die tot nu toe geheim was gehouden, zijn naast de boeren ook vissers, burgers en mensen uit de bouw opgeroepen. Vanuit de bouwsector hebben zich al demonstranten gemeld, hoewel koepelorganisatie Bouwend Nederland niet achter de actie staat. 

Volledig scherm
Boerenprotest in Den Haag. © MaRicMedia/Marcel van Dorst

,,Wij kunnen met de toezeggingen van het kabinet over het stikstofbesluit voorlopig uit de voeten", stelt woordvoerder Richard Massar. 

De boeren kunnen dat niet. Ze zeggen niet te kunnen leven met het feit dat het kabinet boerenbedrijven wil saneren om zo de uitstoot van stikstof terug te dringen.

Ook eist Farmers Defence Force een betere vergoeding voor nertsenfokkers, die over enkele jaren uit Nederland verdwenen moeten zijn en daar volgens de actiegroep nu maar amper voor gecompenseerd worden. ,,En we willen geen vee hoeven inleveren’’, stelt Van den Oever.

Kamperen

De actievoerders is gevraagd volgende week voldoende eten, warme kleding en slaapgerei mee te nemen, omdat Farmers Defence Force net zo lang op het Binnenhof wil blijven tot de eisen zijn ingewilligd. ,,Want we zijn het meer dan zat.”

Bij de actiegroep melden zich dagelijks nieuwe leden aan. Op de besloten facebookgroep van de actievoerders zijn al zo'n 35.000 mensen aangemeld. De verwachting is dat de protestactie woensdag veel groter zal zijn dan die van vorige week. ,,We krijgen er dagelijks duizend sympathisanten bij.”

Farmers Defence Force organiseerde samen met de actiegroep Agractie van Edenaar Bart Kemp de actie van vorige week, maar houdt de actie van komende woensdag alleen. De actiegroepen werden het niet eens over de nieuwe strategie. Agractie heeft ook nieuwe acties in voorbereiding, maar pas over vier tot zes weken.

  1. Twee gevallen coronavirus in Frankrijk: ‘Eén patiënt reisde vanuit China via Nederland naar huis’
    'Meer besmettingen verwacht'

    Twee gevallen coronavi­rus in Frankrijk: ‘Eén patiënt reisde vanuit China via Nederland naar huis’

    In Frankrijk zijn twee gevallen van het besmettelijke coronavirus opgedoken: één in Parijs en één in Bordeaux. Dat meldt de Franse minister van Volksgezondheid. Volgens Agnès Buzyn zijn het de eerste gevallen die bekend zijn in Europa. Een van de patiënten, een 48-jarige man met Chinese roots, is opgenomen in een ziekenhuis in Bordeaux. Een artsendienst meldt via Facebook dat de man heeft verklaard op reis te zijn geweest naar China en via Nederland is teruggereisd.

Live Voetbal

home logo FC UtrechtUTR
EINDE
4-0
ADO Den HaagADO
away logo