Volledig scherm
Nieuwbouw in Wijnbergen in Doetinchem. © Theo Kock

Bouw baalt stevig van schrappen woningen Achterhoek

DOETINCHEM - Het schrappen van woningen in verband met de bevolkingskrimp in de Achterhoek gaat ten koste van regionale bouwbedrijven.

Dat constateert Leo te Bogt, voorzitter van Bouwend Nederland afdeling Achterhoek. „Soms gaat er een streep door een bouwplan en komt de reductie op het bordje van één bedrijf, met alle gevolgen van dien", zegt Te Bogt. In verband met de bevolkingskrimp besloten de Achterhoekse gemeenten, woningbouwcorporaties en de provincie Gelderland in 2010 het aantal nieuw te bouwen woningen in de regio drastisch te verminderen.

Bijstellingen
Aanvankelijk zouden tot 2020 niet de geplande 14.000 woningen worden gebouwd, maar 5.900. Later werd dat aantal nog minder omdat 2020 werd vervangen door 2025. De jongste bijstellingen zorgen ervoor dat er nu tot 2025 nog 2.979 woningen mogen worden gebouwd in de zeven (Montferland doet niet mee) Achterhoekse gemeenten.

Rem
„Er wordt nu wel heel hard aan de rem getrokken",volgens Te Bogt. „Ook terwijl er vraag is naar woningen wordt er geschrapt. Zo kun je ook krimp in de hand werken." Door verliezen op de grondexploitatie kost dit de gemeenten geld. Daarnaast zijn bouwbedrijven kind van de rekening. Te Bogt trekt daar nu – en niet voor het eerst – over aan de bel.

Gevolgen
„Natuurlijk willen ook wij niet bouwen voor leegstand", zegt Te Bogt. „Maar als het om grote aantallen bij één project gaat, kan dat grote gevolgen hebben voor de bedrijfsvoering. Bouwbedrijven komen door de crisis al uit een magere periode en zijn het vet op de botten kwijtgeraakt. Gemeenten boeken geld af, bedrijven ook. Maar gemeenten kunnen dit doorgaans makkelijker opvangen dan bedrijven."

Lees meer in de Gelderlander van zaterdag 15 oktober, editie Achterhoek. Of kijk in de e-paper.