Bouwvakker Nicky (20) zette leven op spel om neergeschoten vrouw te redden: ‘Schutter riep allahoe akbar’

BOXTEL - De 20-jarige Nicky van Grinsven heeft maandagochtend bij de schietpartij in Utrecht zijn eigen leven op het spel gezet om een neergeschoten vrouw te redden. De Boxtelse bouwvakker probeerde samen met een omstander de jonge vrouw weg te slepen, maar werd vervolgens zelf onder vuur genomen. Zijn stiefvader vertelt tegen het Brabants Dagblad dat Nicky rende voor zijn leven. ,,Ik ben onwijs trots op hem.”

Nicky is maandagochtend in de buurt van het 24 Oktoberplein aan het werk als hij buiten een meisje hoort schreeuwen. De bouwvakker aarzelt geen moment en rent naar de plek waar op dat moment een gele tram stilstaat. 

Gevaar voor eigen leven

Daar ziet hij een meisje op de grond liggen. Ze is gewond aan haar rug en schreeuwt dat ze niets meer voelt. Ze blijkt verlamd. Vervolgens hoort Nicky twee harde schoten uit de tram komen.

,,Toen wist hij meteen dat hij en het meisje daar weg moesten”, zegt zijn stiefvader. ,,Hij sloeg een arm om haar heen en sleepte haar met nog iemand anders weg. Met gevaar voor eigen leven.” Nicky legt het slachtoffer achter een geparkeerde auto, maar ziet dan de schutter uit de tram komen. De man loopt recht op hem af.

,,Hij richt het wapen op mij en zie vervolgens langs mij, een meter van mij af, een kogel in een autoraam vliegen. De schutter roept allahoe akbar”, zo vertelt de bouwvakker tegen Nieuwsuur.

Wonder

Als door een wonder weet de jonge Boxtelaar te ontkomen. ,,Ik zag de dader heel goed, hij was op 10 tot 15 meter afstand. Ik kan zijn gezicht nog heel goed herinneren en de kleren die hij aanhad.” Meteen na deze ingrijpende ervaring belt hij zijn ouders om hen te vertellen wat er gebeurd is. ,,Hij was helemaal in paniek”, aldus zijn stiefvader. ,,Logisch ook. Ik vind dat hij heel dapper is geweest, maar ik had als ouder natuurlijk liever dat hij dit allemaal niet had gedaan. Voor hetzelfde geld kon hij het allemaal niet meer navertellen.”

Zodra de kust weer veilig is, gaat Nicky terug om het meisje verder te helpen. ,,Ik zag al wat mensen om haar heen staan en ben gelijk naar de tram doorgerend om daar te helpen. Ik hoorde een jongen over een man zeggen ‘hij leeft nog’. Toen blies die man net zijn laatste adem uit. Hij was een jaar of zeventig”, verzucht de jonge Boxtelaar.

Slachtofferhulp

Die middag zit Nicky vijf uur lang onafgebroken op het politiebureau. Hij heeft volgens zijn stiefvader het complete verhaal verteld en ook aangifte gedaan. De komende week blijft hij thuis om bij te komen van de schrik. ,,We verwachten dat Slachtofferhulp deze week contact met hem opneemt. Hij is er nu nuchter onder, maar dat moeten we natuurlijk niet onderschatten. Dit kun je voor lange tijd met je meedragen.” 

Nicky van Grinsven
Volledig scherm
Nicky van Grinsven © Nieuwsuur
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.