Volledig scherm
Huurwoningen in De Karekiet in Boxmeer. © Ed van Alem

Boxmeer koploper in aantal scheefwoners

LAND VAN CUIJK/GENNEP - In het Land van Cuijk en in de gemeente Gennep wonen meer mensen in te goedkope huurwoningen dan gemiddeld in Nederland.Boxmeer spant de kroon met bijna 20 procent zogenaamde goedkope scheefwoners. Alleen Cuijk is een uitzondering.

In Cuijk is dat 13,3 procent en landelijk 13.8. Dat blijkt uit de cijfers van waarstaatjegemeente.nl die staan in de Lokale Monitor Wonen die de Vereniging Nederlandse Gemeenten, de Woonbond en Aedes hebben gepubliceerd.

Doorstroming
Goedkope scheefwoners blokkeren de doorstroming op de woningmarkt. Ze houden sociale huurhuizen bezet die voor mensen met een laag inkomen zijn bedoeld. Scheefwonen wordt veroorzaakt door een tekort aan woningen voor middeninkomens. Er zijn weinig huurwoningen in het middensegment en koopwoningen zijn te duur. Daardoor hebben gezinnen met een middeninkomen die in een sociale huurwoning zitten vaak geen betaalbare alternatieven.

Dure scheefwoner
Ook met het aantal huishoudens dat te weinig verdient voor de huurwoning waar het in woont, de dure scheefwoner, is Boxmeer koploper: 12,6 procent, net als in Cuijk. Dat is 2 procent lager dan gemiddeld in Nederland. Het zijn vaak huurders die in een vrijesectorwoning wonen die op basis van hun inkomen te veel huur betalen.