Volledig scherm
© Thinkstock

Boxmeer: onderzoek naar grijze vlekken aed's

BOXMEER -Er komt een onderzoek naar 'grijze vlekken' in de gemeente Boxmeer waar voor inwoners geen mobiel hartapparaat beschikbaar is. Dat moet in februari of maart klaar zijn. Toch gaat wethouder Willy Hendriks alvast aan de slag met het plaatsen van buitenkasten om apparatuur die al beschikbaar is in op te hangen.

De wijkraden in het dorp Boxmeer klopten dit jaar bij de gemeente aan. Ze wilden geld om aed's te kunnen aanschaffen, zodat in geval van nood (bij een hartstilstand) mensen snel geholpen kunnen worden.

Lovenswaardig
Een lovenswaardig initiatief, vond de gemeente, maar ook wel erg duur. Bovendien: als je het in Boxmeer doet, moet je het ook in de andere kerkdorpen doen.

Openbare kasten
Er werd een alternatief bedacht: het plaatsen van openbare kasten waar aed's (automatische externe defibrillators) kunnen worden opgehangen. Volgens de gemeente zijn die aed's er vaak al, maar zijn ze niet 24 uur per dag beschikbaar omdat ze bijvoorbeeld in winkels hangen die zes uur 's avonds de deuren sluiten. De door de gemeente betaalde kasten (23 stuks) moeten daar verandering in brengen. Eigenaren van de aed's moeten dan wel bereid zijn die in een gemeentekast te hangen.

Snel actie
De Boxmeerse politiek wil nu dat eerst goed wordt uitgezocht waar de kasten komen te hangen en vooral welke dorpen of wijken ook in de nieuwe situatie verstoken blijven van een hartapparaat. In Maashees en Vierlingsbeek is momenteel geen enkel apparaat 24 uur per dag beschikbaar. Daar kan snel actie worden ondernomen. „Ik heb daarvoor van de gemeenteraad het mandaat gekregen", zegt wethouder Willy Hendriks.

Portemonnee
Sterker nog, het kan volgens Hendriks best zo zijn dat alle 23 kasten waarvoor geld beschikbaar is, in februari of maart al op strategische locaties hangen. Als uit onderzoek blijkt dat die maatregelen goede dekking opleveren, dan is Boxmeer bereid de portemonnee te trekken voor extra kasten met hartapparatuur.