Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Thinkstock

Brancheorganisatie wil strengere regels voor thuiskappers

NIJMEGEN - De forse groei van het aantal  goedkope thuisknippers zet de toekomst van het kappersvak onder druk. Dat zegt brancheorganisatie ANKO. Die wil dat gemeenten de eenpitters onderwerpen aan dezelfde regels en verplichtingen als de salons.

Zelfstandige kappers die werken vanuit de eigen slaapkamer of garage kunnen vaak goedkoper werken. De kosten voor huisvesting zijn laag en ze hoeven aan minder wet- en regelgeving te voldoen, zegt Geert-Jan Deben van kappersorganisatie ANKO. ,,Bovendien wordt bij zzp'ers aan huis minder gehandhaafd. Ze voeren zo oneerlijke concurrentie met de kapperszaken die in winkelstraten zijn gevestigd.’’ 

Daarmee loopt het vak gevaar. ,,Thuiskappers bieden geen leerwerkplaatsen aan, kapperszaken met personeel wel. Kapper zijn is een creatief ambacht dat je grotendeels in de praktijk leert’’, zegt Deben. 

Brandbrief

Quote

We zijn niet tegen thuiskap­pers, als ze maar aan dezelfde regels voldoen

Geert-Jan Deben van kappersorganisatie ANKO

Het aantal zelfstandige kappers is de afgelopen vijf jaar met 50 procent toegenomen, terwijl het aantal salons met personeel met 5 procent afnam. Waren er in 2012 nog 19.000 kapperszaken, nu zijn dat er bijna 25.000. Daarvan zijn er rond de 7.000 thuiskappers zonder personeel. De omzet is slechts licht toegenomen naar 1,43 miljard euro.

In een brandbrief wijst de brancheorganisatie alle nieuwe gemeenteraden op deze ontwikkelingen en vraagt de lokale politici maatregelen te nemen. ,,We zijn niet tegen thuiskappers, als ze maar aan dezelfde regels voldoen. Gemeenten kunnen die voorwaarden vastleggen in het bestemmingsplan’’, zegt Deben.  

In gesprek

De ANKO (5.500 leden) is inmiddels met zo'n negentig gemeenten in gesprek hierover. ,,Lokale politici hebben vaak geen idee hoeveel kapperszaken hun gemeente telt. Meestal zitten ze er een factor drie of vier naast.’’ Dat komt omdat thuiskappers meestal niet zichtbaar zijn in de straat. Zo telt Nijmegen in totaal 232 kapperszaken, Arnhem 231, Boxmeer 51, Tiel 83 en Winterswijk 44.

Eerder hebben een paar gemeenten elders in het land gehoor gegeven aan de oproep van de kappersbond. Ede wil nog niet zo ver gaan. ,,Kappers vormen geen beschermd beroep. Als gemeente willen we wegblijven van protectionisme. Maar we willen ook het winkelaanbod versterken en daar horen kappers nadrukkelijk bij’’, zegt een woordvoerder van wethouder Willemien Vreugdenhil. Die gaat daarover binnenkort met kappers uit Ede om de tafel. 

Verruimd

De gemeente Montferland heeft juist vorig jaar de mogelijkheden voor thuiskappers in het buitengebied verruimd. ,,We wilden niet langer een onderscheid maken tussen bedrijfjes aan huis als nagelstudio's en trimsalons enerzijds en kapsalons anderzijds.’’

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Live Voetbal

home logo Willem IIWIL
20'
0-0
FC GroningenGRO
away logo