Volledig scherm
De brandweer met een hoogwerker bij de brand in 2015. © DG

Brandweer Elst specialist bij rietkapbranden

ELST - De Elster brandweer krijgt er een belangrijke taak bij.Het Betuwse korps wordt het enige korps in de wijde regio dat specialist op het gebied van rietkapbranden wordt.

De Veiligheidsregio Gelderland-Midden, waar de gemeeten Overbetuwe en Lingewaard toe behoren, kent momenteel maar één rietkapploeg. Die is ondergebracht bij de brandweer Kootwijkerbroek.

Sneller
Een rietkapploeg wordt opgepiept zodra een pand met een rietgedekte kap in brand staat. Dat betekent dat in de nieuwe situatie beide specialistische teams – Kootwijkerbroek én Elst – worden ingeschakeld. Vooral voor het zuidelijk en oostelijk gebied van de regio kent de specialisatie van brandweer Elst een tijdsvoordeel. Ploeg Elst is immers niet alleen veel sneller in de Betuwe, maar ook in Arnhem en de Liemers. Zo zal 'Elst' gemiddeld 10 minuten eerder bij een brandende Arnhemse villa met rieten kap zijn dan 'Kootwijkerbroek'.

Een rietbrandenteam heeft specialistische apparatuur om – als er uiteraard nog geen sprake van uitslaande brand is – het dak op te gaan en met specialistische apparatuur zoals neveltangen proberen water onder de rieten kap te krijgen.

Kijken
Team Elst is al in Kootwijkerbroek gaan kijken om zich in te leven. De gerichte oefeningen voor rietkapbranden moet nog beginnen. Volgens Elster postcommandant Harro Filippo is de Elster ploeg in de loop van volgend jaar inzetbaar voor rietkapbranden. Hij verwacht dat zijn team 'een keer of tien' per jaar voor rietkapbranden moet uitrukken.

Live Voetbal

home logo Sparta RotterdamSPA
EINDE
0-1
VitesseVIT
away logo