Volledig scherm

Bronckhorst vindt dat bouw kippenstal Tieltjes wél mocht

HENGELO/HALLE-HEIDE - De gemeente Bronckhorst stapt naar de Raad van State om haar gelijk te halen in de 'kwestie Tieltjes'. De rechter besloot onlangs om de omgevingsvergunning voor de bouw van de kippenstal in buurtschap Halle-Heide te vernietigen, maar de gemeente vindt dat ten onrechte.

Op 100 meter afstand van de stal staat het pand van de familie Smits. De rechter oordeelde dat het pand een burgerwoning is en dat de stal daardoor te dichtbij Smits staat.

Agrarische bedrijfswoning
Het college vindt echter dat het om een agrarische bedrijfswoning gaat en wil aantonen dat er vroeger agrarische activiteiten op het perceel van Smits hebben plaatsgevonden. Daarom zou er sprake zijn van een agrarische bedrijfswoning. Ook wijst de gemeente op twee adviezen van de GGD waar de rechtbank in haar uitspraak aan voorbij zou zijn gegaan.

'Probleem'
Wethouder Arno Spekschoor wil 'niet vooruitlopen op de muziek', maar stelt wel dat de paardenhouderij – gevestigd naast de woning van de familie Smits – een 'flink probleem heeft' als het daadwerkelijk om een burgerwoning gaat. Spekschoor heeft begrepen dat ook Tieltjes in beroep gaat.

Rechts de woning van de familie Smits, links de kippenstal van Tieltjes. Foto: Jan van den Brink

Volledig scherm
Links de kippenstal, rechts begint de oprit van de familie Smits. © Jan van den Brink
Volledig scherm
De stal gezien vanaf de splitsing van de Tulnersweg met de Landeweerweg. © DG