Volledig scherm
© DG

Bruin water in Arnhem door leidingbreuk

ARNHEM - Op de Westervoortsedijk in het centrum van Arnhem is dinsdagavond een waterleiding gesprongen. Om ervoor te zorgen dat niemand zonder water komt te zitten, is er een omleiding ingesteld. Dit heeft wel tot gevolg dat mensen bruin water uit de kraan krijgen.Monteurs van waterbedrijf Vitens zijn aanwezig om het lek te dichten. Naar verwachting zal de verstoring rond 20.00 uur verholpen zijn.

Het bruine water komt door ijzer- en mangaandeeltjesdie in het water zitten.

Bruin water
Vitens haalt het merendeel van deze deeltjes met filters uit het water. De paar deeltjes die niet door de filters worden opgepakt, komen in de leidingen terecht. Daar verzamelen ze zich op de wanden van de leidingen. Als het water plots sneller of zelfs de andere kant op gaat stromen, komen ze los. Dit zorgt ervoor dat er troebel en bruin water uit de kraan komt.

Dit bruine water is overigens niet schadelijk voor de gezondheid. „Maar het smaakt in ieder geval niet lekker”, vertelt een woordvoerder van Vitens. De manier om van het bruine water af te komen is de kraan even te laten lopen.

Niet fijn: zwart #water uit de kraan. Ergens in #Arnhem een leidinkje gesprongen? #dtv pic.twitter.com/iI8u4hq0SB — Roy Hammink (@DutchChelseaRoy) October 18, 2016