Volledig scherm
© Tamara Reijers

Buren kapt deze winter nog 638 populieren

BUREN -Het gaat niet goed met de populieren in Buren. Van de 3.000 populieren die in de gemeente leven, wordt deze winter ruim een vijfde verwijderd. Daarvoor noemt de gemeente drie redenen: de bomen naderen het einde van hun levensduur, ze worden ziek en zorgen daarnaast voor scheuren in het asfalt.

„In de gemeente zijn, zoals in het hele land, na de oorlog veel populieren geplant", vertelt een woordvoerder van Buren. „Ze staan vaak dicht op elkaar en zijn door gebrek aan ruimte niet goed ontwikkeld. Dat kan voor onveilige situaties zorgen, bijvoorbeeld door loslatende takken."

Asfalt
Ook in het wegdek zorgt de populier op diverse plekken voor problemen. Wortelopdruk zorgt voor scheuren in het asfalt. Reparaties zijn duur en hebben steeds korter effect. „Op sommige plekken moet de fundering van wegen worden vervangen. Dat doen we echter niet voordat de populieren daar zijn gekapt. We willen niet dat nieuwe wegen direct beschadigd raken.”

Bomen
Veel van de 638 bomen die verdwijnen, staan langs wegen in het buitengebied. De kans dat die plekken op korte termijn kaal ogen, is volgens de gemeentewoordvoerder aanwezig. „Van drie plekken weten we dat er veel bomen verdwijnen. Het gaat om de Akkerstraat in Buren waar de fundering van de weg wordt vervangen, de Tielseweg in Eck en Wiel waar het fietspad erg slecht is en de Schaarsdijkseweg in Zoelmond, daar zijn de bomen ziek.”

Waar dit jaar 638 bomen verdwijnen, worden 215 bomen herplant in het voorjaar van 2018. De gemeente kiest voor populieren die dieper wortelen en geen pluizen loslaten.

Live Voetbal

home logo Sparta RotterdamSPA
EINDE
0-1
VitesseVIT
away logo