Volledig scherm
Toon van Asseldonk

Burgemeester Overbetuwe wil 'aso' uit huis kunnen zetten

ELST -Overbetuws burgemeester Toon van Asseldonk wil de mogelijkheid hebben om asocialen verplicht te laten verhuizen. „Nu kun je als burgemeester alleen maar vragen of mensen die grote overlast veroorzaken, vrijwillig willen verhuizen. Als je dat wettelijk kunt afdwingen, hoef je niet te wachten tot er te veel herrie in de straat uitbreekt”, zegt hij.

Ook voert Van Asseldonk een pleidooi dat inwoners die zorg nodig hebben, daartoe gedwongen kunnen worden door hun burgemeester.

Therapie
„Ik maak me ongerust over het toenemend aantal ‘zorgweigeraars’ (Mensen die in aanmerking komen voor therapie of opname, maar dat weigeren). Als burgemeester kun je ze daar nu niet toe verplichten. Als gemeente hebben we meer taken op het gebied van geestelijke zorg gekregen, maar niet de bijbehorende bevoegdheden.”

Overlast
Van Asseldonk reageert met deze twee stellingnames op de gesprekken die Overbetuwe met Nijmegen voert, over het mogelijk bouwen van ‘asowoningen’. „Het probleem van mensen die ernstige hinder in hun woonbuurt veroorzaken, groeit bij ons ook. Ik sluit niet uit dat de overlast ook in Overbetuwe richting stadse vormen groeit.”

Lees meer over dit onderwerp in De Gelderlander van zaterdag 22 oktober, editie Betuwe, of bekijk de e-paper.