Volledig scherm
Een bus van Breng. © Hans Broekhuizen/DG

Busjes 'op bestelling' door Arnhem en Nijmegen

ARNHEM - Reizigers in Arnhem en Nijmegen kunnen zich vanaf december met flexibel rijdende busjes van elke halte naar willekeurig welke andere halte laten vervoeren. Ze moeten daarvoor een vast tarief van 3,50 euro betalen. Vervoersbedrijf Breng introduceert dit systeem, dat Breng Flex gaat heten, in de nieuwe dienstregeling, vanaf half december.

Het wordt betaald door te bezuinigen op het lijnennet. Het provinciebestuur moet nog formeel instemmen met het voorstel, maar er is al maanden over onderhandeld.

Alternatieven
De verwachting is dat er komende dinsdag goedkeuring komt. Dan wordt ook bekend welke buslijnen worden opgeheven of minder haltes aandoen.

Gedeputeerde Conny Bieze riep eerder de vervoersbedrijven alternatieven voor het openbaar vervoer te bedenken omdat er te veel grote bussen leeg rondrijden.

Proef
Breng wil daar op inspelen met dit systeem, dat het midden houdt tussen een taxi en een lijnbus. Het gaat om een proef van een jaar in alleen Arnhem (inclusief Rozendaal en Velp) en Nijmegen (inclusief Wijchen).
Als het een succes wordt, komt het er ook de rest van de regio en in andere steden in Nederland. Het werkt grotendeels via een app die de route voor de reiziger berekent. Breng zet achttien busjes en taxi's in voor Breng Flex.