Volledig scherm
© De Gelderlander

Camera's milieuzone Arnhem doen het nog niet

ARNHEM - Het is nog wachten op de camera's die controleren of de regels van de milieuzone op de Centrumring en de binnenstad in Arnhem wel worden nageleefd.Afgelopen voorjaar werd een modern camerasysteem aangekocht, maar dat is nog niet operationeel.

Wanneer de techniek zo ver is dat de acht camera's naar tevredenheid werken, kan een woordvoerder van de gemeente Arnhem niet zeggen. „Het systeem wordt nu getest.”

Bekeuring
Met het systeem kan 24 uur per dag worden gecontroleerd of er zware vrachtwagens door de milieuzone rijden die niet voldoen aan de minimale emissienormen die voor het gebied gelden. De pakkans moet ermee worden vergroot tot 95 procent. Een bekeuring kost 230 euro.

Gewenning
De milieuzone is ingesteld per 1 juli 2014. Na een gewenningsperiode zou er sinds 1 september van dat jaar zou er worden bekeurd, maar dat bleek lastiger dan gedacht. De apparatuur van de opsporingsambtenaren bleek er niet voor geschikt, waardoor er nauwelijks werd bekeurd. Het nieuwe systeem moet daar verandering in brengen.