Volledig scherm
Ted Langen, voorzitter van bedrijventerreinvereniging De Beijerd en 't Riet. foto Ed van Alem

Camera's moeten boeven in Cuijk stoppen

CUIJK - Criminelen moeten vanaf december nog maar eens goed nadenken of ze bedrijventerreinen De Beijerd en 't Riet in Cuijk, pal aan de A73, uitkiezen voor praktijken die het daglicht niet kunnen verdragen. Beveiligingscamera's worden eind november op zes locaties op het bedrijventerrein opgehangen.

Het is voor het eerst dat in deze regio op een groot bedrijventerrein op deze manier delen van de openbare weg nauwlettend – 24 uur per dag, zeven dagen in de week – in de gaten gehouden wordt.

Camera's
De automatische spiedende ogen, veelal een combinatie van een toezichtcamera en een kentekenregistratiecamera, krijgen op de volgende wegen een plek: Beerseweg (3 locaties), Van Galenweg, Hapsebaan/De Hork en Overhage. De kentekencamera's kunnen, zoals het woord al zegt, kentekens van 'verdachte' voertuigen die al in de politiecomputer opgeslagen zijn snel 'herkennen'.

Investering
Kosten voor het Cuijkse camerasysteem bedragen ruim 70.000 euro. De gemeente Cuijk betaalt 30.000 euro, de bedrijventerreinvereniging en de afzonderlijke bedrijven nemen de rest voor hun rekening.

Kwade bedoelingen
„Niemand kan dadelijk meer ongezien met kwade bedoelingen ons bedrijventerrein op- en afrijden", zegt Ted Langen, voorzitter van bedrijventerreinvereniging De Beijerd en 't Riet. Deze vereniging is de initiatiefnemer. Zowel gemeente als de politie onderschrijft de noodzaak van de ingrijpende maatregel.

Incidenten
De camera's worden opgehangen, omdat er steedsmeer incidenten op het bedrijventerrein zijn. Vooral in het najaar van 2014 was het raak. Sindsenkele jaren tijd zijn er al honderden geregistreerd. Variërend van inbraken, overvallen, diefstallen, brandstichting en autokraken tot vernielingen van bedrijfseigendommen en straatmeubilair.

Meer over de camera's in De Gelderlander van vrijdag 4 november, editie Maasland, of bekijk de e-paper.