Volledig scherm
Het Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis. © Merijn Koelink/DG

Canisius wil leren van daling in Top 100

NIJMEGEN - Waar andere Gelderse ziekenhuizen dit jaar uitstekend scoren, maakt het Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis in Nijmegen een val door in de zaterdag gepubliceerde AD Top 100 2016: van plek 37 naar 50. „We vinden het jammer dat wij zijn gezakt", zegt een woordvoerster.

Het ziekenhuis neemt de uitslag uiterst serieus, laat zij weten. „We gaan nader onderzoeken wat hieraan ten grondslag ligt. Willen leren hoe je kunt verbeteren, hoort bij het streven van onze artsen, verpleegkundigen en andere medewerkers om de beste zorg te geven."

Registratie
Dit jaar, stelt het AD, heeft onder meer de matige controle van medicijngebruik tot de daling geleid. Het CWZ zou nauwelijks registreren of bij kinderen de medicijntoediening goed wordt gecontroleerd. Zo'n controle vindt bij ouderen maar in de helft van de gevallen plaats. Ook de voedingstoestand van de patiënt wordt onvoldoende bijgehouden.

Op de vingers getikt
De Inspectie voor Gezondheidszorg heeft het CWZ in 2014 al op de vingers getikt, omdat de controle op de medicijnlijsten te wensen overliet. Het ziekenhuis moest in juni nog schikken in een rechtszaak die was aangespannen na verkeerde toediening van medicijnen. Ook dat zou het gevolg zijn geweest van een matige administratie. Halverwege dit jaar verzekerde het ziekenhuis bij de inspectie dat de medicijnregistratie op orde was.

Het hospitaal stond in 2009 nog tweede in de top 100, het jaar daarop 32ste. 2012 was het dieptepunt met een 81ste plaats.