Volledig scherm
Mike Peters (links) en broer Mark. © Bart Harmsen

Carrière van Mike en Mark duurde maar tien minuten

Ze zijn niet uit de historie van basketbalvereniging Basketiers'71 weg te denken, de Zevenaarse tweeling Mike en Mark Peters (46). Als regelneven, juryleden achter de tafel en bestuursleden maken zij zich al bij- na dertig jaar verdienstelijk.

Hoe kwamen jullie in contact met de club?
Mark: „Op 16-jarige leeftijd gingen we er eens kijken en leek het ons een leuk spelletje. Toen zijn we mee gaan trainen.”

Mike: „Maar wij hebben een beperking, hebben spastische knieën sinds onze geboorte. Na tien minuten bleek het al: dit was niet voor ons weggelegd.”

En toen?
Mark: „Toenzijn we als eerste wat artikelen voor het clubblad van Basketiers'71 gaan schrijven.”

Mike: „Van het een kwam het ander, we voelden een bepaalde saamhorigheid bij deze mooie club. We hadden goede leermeesters en binnen twee seizoenen zaten we al te jureren aan de tafel bij het eerste mannenteam.”

Wat doen jullie nu?
Mark: „We regelen van alles. We jureren op zaterdagen en zijn dan het aanspreekpunt, houden de administratie bij, maken persberichten en zitten al jaren in het bestuur.”

Jullie zijn voor je verdiensten ook koninklijk onderscheiden?
Mike: „Dat klopt, maar daar lopen we niet mee te koop.”

Zit regelen jullie in het bloed?
Mark: „Dat kun je wel zeggen. Ik werk 36 uur per week bij de politie in Arnhem-Noord en Mike werkt 20 uur per week bij Ogtent in Duiven. In beide functies regelen we veel.”

Waar halen jullie de energie vandaan?
Mike: „Als team kun je kampioen worden, krijg je een beker. Wij vonden het leuk zo hoog mogelijk in de eredivisie als jury te fungeren bij duels van Basketiers'71. Dan kwam er een bobo bij ons en die had al snel in de gaten dat alles goed verliep.”

Mark, fel: „Maar we houden ons wel aan de regels. Een time-out duurt een minuut, ook als iedereen na 35 seconden weer klaarstaat. Als de arbiter dan toch begint en er wordt gescoord, zet ik de score niet aan. Als de scheidsrechter dan vragen stelt, wijs ik hem op de regels.”

Hebben jullie specifieke ambities?
Mike: „Ik zou het leuk vinden als de saamhorigheid binnen de club verder toe zou nemen.”

Elke sportvereniging heeft ze: helden die al hun tijd in de club steken, maar het liefst op de achtergrond blijven. Die enthousiaste vrijwilligers verdienen een podium. Daarom gaat De Gelderlander naar die clubhelden op zoek. Ken jij zo'n held? Nomineer hem of haar dan op dg.nl/clubheld. Dan worden ze misschien wel de clubheld van het jaar en wint de vereniging € 10.000!