Volledig scherm
foto ANP

CDA Overbetuwe wil meer tijdelijke huizen voor vluchtelingen

ELST - Overbetuwe moet overwegen om meer tijdelijke huurwoningen te bouwen, dan strikt het aantal dat vereist is om voor statushoudende vluchtelingen onderdak te geven. Dat vindt de CDA-fractie daar.

Vorige week maakte wethouder Jan van Baal een concreet plan bekend om vluchtelingen die een verblijfsstatus hebben te huisvesten. Overbetuwe heeft een achterstand en moet tot aan de jaarwisseling nog ruim 60 vluchtelingen woonruimte bieden.

Twintig huurwoningen
Van Baal stelt voor op één plek in de gemeente – waarvoor hij drie locaties geschikt acht – ongeveer twintig tijdelijk huurwoningen te bouwen die maximaal tien jaar mogen blijven staan. In vijf van die semipermanente woningen komen dan vluchtelingen te wonen, in de andere vijftien 'gewone' Overbetuwse huurders. Daarbij geldt tevens dat de huurhuizen die zij achterlaten ook voor vluchtelingen bestemd worden.

Verbaasd
Het CDA - veruit de grootste partij in Overbetuwe - verbaast zich over die precieze afbakening van twintig woningen. Overbetuwe moet openstaan voor meer statushoudende vluchtelingen dan louter het aantal dat door hogere overheden wordt opgelegd. „We willen ruimhartig meedoen en het is wat ons betreft prima om meer dan het aantal dat ons is opgelegd te bouwen", zegt raadslid Aad Noordermeer. „Bovendien heb je dan ook wat extra woningvoorraad als het aantal vluchtelingen weer toe zou nemen."

Taallessen
Daarnaast mist het CDA in de bouwplannen nog 'de zachte kant': plannen voor taallessen en integratie. Met alleen een dak boven hun hoofd ben je er niet, is de redenatie van het CDA. Noordermeer: „We willen weten of dit ook goed geregeld is."