Volledig scherm
Klomp Taxivervoer. © De Gelderlander

Chauffeurs failliet Klomp uit Ede mogen bus achterhouden

EDE - Tien ex-werknemers van het eerder dit jaar failliet verklaarde Klomp Groepsvervoer uit Ede houden terecht hun bus achter als onderpand. Dat heeft de rechtbank in Alkmaar dinsdag bepaald in kort geding. De zaak was aangespannen door de leasemaatschappij.

De chauffeurs hebben nog duizenden euro's tegoed van Klomp, dat in april failliet ging. Ze willen 35.000 euro van het leasebedrijf als garantstelling. Pas dan leveren ze hun bus in. De rechter stelt in de uitspraak dat het leasebedrijf hen de zekerheid moet geven dat ze recht houden op dit bedrag.

Baanbrekend
Vakbond FNV, die de chauffeurs bijstaat, spreekt van een 'principiële en baanbrekende uitspraak'. Jurist Jan Hein Mastenbroek: „Een garage kan bijvoorbeeld een auto vasthouden tot de rekening is betaald. Indit geval zijn de busjes geen eigendom van Klomp maar van het leasebedrijf. Volgens de rechtbank kunnen werknemers ook retentierecht uitoefenen op eigendommen van een derde.Nu dit in deze zaak is gelukt, kunnen werknemers dit mogelijk ook bij andere dreigende faillissementen doen."

Regeling
De chauffeurs besloten kort na het faillissement van Klomp om de bussen als onderpand te gebruiken.Voor 56 andere chauffeurs werd door het leasebedrijfeen regeling getroffen. Daarbij behouden zij hun recht en konden de bussen gewoon weer worden ingezet. Voor de tien wilde leasemaatschappij Van Mossel Leasing dat niet. De FNV wil nu een bodemzaak beginnen rond de vraag of de chauffeurs de bussen mogen laten veilen om hun geld te krijgen.