Volledig scherm

Cheeta-zesling Burgers' Zoo voor de camera

ARNHEM - Luna, Milou, Mira, Moira, Job en Sjef. Dat zijn de namen van de vijf weken oude Cheeta-zesling in Burgers' Zoo die vanochtend aan de nu nog pluizige beestjes werd gegeven.

Het zijn vier vrouwtjes en twee mannetjes. Al protesterend werden ze voor het eerst door de verzorgers opgepakt. Volgens dierenarts Henk Luten van Burgers' Zoo is dat protest alleen maar goed. „We willen dat onze cheeta's zoveel mogelijk natuurlijk gedrag vertonen."

Ingeënt
De zesling is door de arts ontwormd, ingeënt en gechipt. De roofdiertjes zijn kerngezond, zag Luten. „Er blijft er geen achter in de groei, ze zijn lekker dik." Een verzorgster maakte foto's zodat ze uit elkaar gehouden kunnen worden. "Ieder vlekkenpatroon op de vacht is uniek."

Zesling
De zesling is het tweede nest voor de 6,5 jaar oude moeder, die eerder ook al zes jongen tegelijk wierp. „Erg bijzonder. Een zesling komt maar in 5 procent van de gevallen voor. Normaal gesproken bestaat een nest uit drie of vier jongen."

Verdelen
Haar vorige nest is in het kader van het Europese fokprogramma inmiddels bijna verdeeld over andere dierentuinen in Europa. „Over een aantal jaar gebeurt hetzelfde met deze beestjes. Om inteelt te voorkomen", zegt Luten

Succesvol
Het fokprogramma is sinds een aantal jaar erg succesvol bij de Arnhemse dierentuin. Luten weet daar wel een reden voor. „In de natuur komen mannetjes en vrouwtjes ook maar kort bij elkaar. Sinds wij onze mannetjes en vrouwtjes verder uit elkaar houden en ze alleen als het vrouwtje krols is bij elkaar laten gaat het veel beter."

Over zes weken kan iedereen de jonge luipaarden komen bekijken in het publieke verblijf.

Volledig scherm
© Foto's Erik van't Hullenaar
Volledig scherm
Volledig scherm

Live Voetbal

home logo VitesseVIT
63'
1-1
sc HeerenveenHEE
away logo
home logo PEC ZwolleZWO
EINDE
1-0
NAC BredaNAC
away logo
home logo ADO Den HaagADO
EINDE
1-1
VVV-VenloVVV
away logo
home logo Roda JC KerkradeRJC
EINDE
1-1
FC TwenteTWE
away logo