Volledig scherm
Jan Paters zorgt onder meer voor de lijnen op de voetbalvelden van Estria. © Theo Peeters

Clubhelden: Alleen de bardiensten slaat Jan Paters bij Estria over

ESCHAREN - De Kranenhof, het sportpark van Estria, is zijn tweede thuis.Zowat elke dag is Jan Paters er te vinden. De 64-jarige Escharenaar heeft bij de voetbalvereniging uit zijn dorp diverse taken.

Welke taken heeft u bij Estria?
„Een heleboel. Je kunt het zo gek niet verzinnen of ik doe het. Ik zit in het bestuur als beheerder van de accommodatie. Ik zorg voor de belijning van de velden en maak de kleedkamers schoon. Ook ben ik verantwoordelijk voor de groenvoorziening. Alleen het grasmaaien besteden we uit. Dat is door de gemeente ondergebracht bij een particulier bedrijf. Verder ben ik materiaalman voor alle seniorenteams, coördinator op wedstrijddagen, scheidsrechter en ga ik als leiding mee met het eerste elftal. Ze mogen me wel roepen om fusten om te wisselen, maar bardiensten doe ik niet.”

Hoe bent u bij de club terechtgekomen?
„Mijn ouderlijk huis, in de jaren 60, stond schuin tegenover het oude voetbalveld van Estria. Al mijn broers voetbalden er al. Ik kon niet achterblijven. Inmiddels ben ik 54 jaar lid. Mijn vader was ook vrijwilliger bij de club. Dat is overgegaan van vader op zoon. Toen hij ziek werd heb ik de belijning van de velden van hem overgenomen. Dat vind ik de mooiste taak om te doen. In de buitenlucht, heerlijk. Mijn vader gaf me de tip om zoveel mogelijk recht te trekken. De middencirkel is inderdaad lastiger, maar daar heb ik een handigheidje voor. Met ijzeren paaltjes en touw komt het altijd goed.”

Bent u niet te veel tijd kwijt met uw vrijwilligerswerk bij Estria?
„Ik ben sinds vier jaar klaar met werken. Sommigen gaan dan wandelen. Ik kan mij ei kwijt bij Estria. Ik ben er vier uur per dag. Mijn vrouw is ook veel bij de club, ze werkt als kantinebeheerder. Zij staat wél achter de bar. En in het frietkot en ze zorgt voor de kantine-inkopen.”

Geeft u het stokje als vrijwilliger door aan uw kinderen?
„Onze kinderen wonen niet meer in Escharen. Een zoon voetbalt nog wel bij de club. Ik heb al zes kleinkinderen. Daarvan voetballen er nu twee, maar dat zullen er wel meer worden. Ze spelen niet bij Estria, maar dat maakt me niets uit. Soms heb ik het er wel moeilijk mee dat ik ze niet zie voetballen. Omdat ik in het weekend bij Estria zit, kan ik niet komen kijken. Bij de club verwachten ze toch dat ik hier ben.”

Elke sportvereniging heeft ze: helden die al hun tijd in de club steken, maar het liefst op de achtergrond blijven. Die enthousiaste vrijwilligers verdienen een podium. Daarom gaat De Gelderlander naar die clubhelden op zoek. Ken jij zo'n held? Nomineer hem of haar dan opdg.nl/clubheld. Dan worden ze misschien wel de clubheld van het jaar en wint de vereniging € 10.000!