Volledig scherm
Selina Meems met de junioren 'Onder 12' van Flip Stars. Foto Raphaël Drent

Clubhelden: Duizendpoot bij basketbalclub Flip Stars

Hoewel ze pas 28 is, hanteert Selina Meems alweer drie jaar de voorzittershamer bij de Tielse basketbalvereniging Flip Stars.Ze is ook nog scheidsrechter én speler van het eerste.

De basketballer
„Omdat er drie speelsters gestopt zijn, zijn we nog maar met z'n vijven. Dat is natuurlijk te weinig. Afzeggen kan eigenlijk niet. Vaak hebben we geen wissels. De oudste is al boven de 50. Mijn broer Jacco is coach. Samen met Kadien Pantophlet. Die heeft nog college basketbal gespeeld in Amerika. Iedereen is betrokken. Er is veel inzet.. We moeten ook slim spelen. De lange pass is een wapen bij ons. We zeggen nooit een wedstrijd af. Kom je drie keer niet opdagen, wordt het team door de bond uit de competitie genomen. Dat wil niemand. We zijn allemaal echte clubmensen."

De voorzitter
„In het begin heb ik even getwijfeld. Ik was begin twintig. Ben je dan niet te jong om voorzitter te worden? Aan de andere kant: ik zat alweer een tijdje in het bestuur. We hebben nu eenmaal maar een handjevol senioren op wie deze club leunt. Als voorzitter sta ik voor samenwerking. Voor verbinding. Zowel met de ouders als met de kinderen. Goede contacten met de bond zijn belangrijk. Ook met de andere teams. Plezier staat voorop. Basketballen moet vooral leuk zijn."

De scheidsrechter
„We hebben een beperkt aantal scheidsrechters. Daarom fluit ik alleen wedstrijden bij de mannen en doen zij dat weer bij ons. We plannen het zo dat we nooit tegelijk spelen. Dat lukt niet altijd. Dit seizoen speelden wij een keer uit en de mannen thuis. Die hadden toen geen scheidsrechter. Hebben we de tegenstander van de mannen gebeld. Of zij één scheidsrechter wilden meenemen. Zorgden wij voor de andere."

De Cambier Stars
„Dat zijn de kinderen van de Brede Zorgschool in Tiel, De Cambier. Toen de kans zich voordeed om deze groep kennis te laten maken met basketbal zijn we daar als Flip Stars gelijk opgesprongen. Elke vrijdagmiddag krijgen ze basketbaltraining van Ed Bartels. Past perfect in het plaatje dat wij voor ogen hebben. Zoveel mogelijk kinderen laten basketballen. Niet alleen op reguliere scholen. Ook hier. Het is super inspirerend. Voor de kinderen van De Cambier, maar ook voor ons."

Elke sportvereniging heeft ze: helden die al hun tijd in de club steken, maar het liefst op de achtergrond blijven. Die enthousiaste vrijwilligers verdienen een podium. Daarom gaat De Gelderlander naar die clubhelden op zoek. Ken jij zo'n held? Nomineer hem of haar dan op dg.nl/clubheld. Dan worden ze misschien wel de clubheld van het jaar en wint de vereniging € 10.000!