Volledig scherm
De schaakjeugd krijgt les van Niels van der Mark (staand). Foto Theo Kock

Clubhelden: Niels van der Mark helpt schakers onder schooltijd

Niels van der Mark van Schaakvereniging Doetinchem heeft ruim twee jaar geleden een jeugdafdeling opgestart.Nu kent de afdeling reeds 32 leden en is de schaakvereniging onderscheiden als snelstgroeiende schaakvereniging van Nederland.

Waarom hamer jij als 51-jarige verpleegkundige zo op jeugdschaken?
„Ik ben nog niet lang als schaker in Doetinchem actief en liep bij mijn plannen ook tegen scepsis aan. Ik vind het een schande als een zichzelf respecterende sportvereniging geen jeugdafdeling heeft."

Vanwaar die interesse voor jeugdschaken?
„Ik geef op basisscholen les, schaakles. Dat is onder schooltijd, dan geef ik bijvoorbeeld de betere leerlingen les om ze een extra uitdaging te bieden. Dat deed ik vorig jaar op de school De Pas, nu bijvoorbeeld op De Hagen. Je merkt daar het enthousiasme onder de leerlingen."

Waarom startte schaakvereniging Doetinchem in 2014 pas met een jeugdafdeling?
„Daarvoor was het ook al wel geprobeerd, maar niemand zag het in 2014 echt zitten. Ik moet ook zeggen dat ik het nu natuurlijk niet alleen doe, we zijn met een clubje mensen. Het enthousiasme is groot en het heeft in die onderscheiding van de schaakbond geresulteerd."

Wat doen jullie als vereniging voor de jeugd?
„We geven wekelijks op vrijdagmiddag schaakles in 't Brewinc en organiseren maandelijks wel iets speciaals. Dat kan een toernooitje zijn, of gewoon een vermakelijke avond die met schaken van doen heeft."

Schaak je zelf ook?
„Jazeker, ook bij Schaakvereniging Doetinchem. Mijn rating is 1725."

Op naar de 100 jeugdleden?
„Alsjeblieft niet. We moeten het als vereniging ook kunnen bolwerken. Zoals nu gaat, vind ik het goed. En het is natuurlijk helemaal mooi als er onder de jeugdschakers talenten zitten die op termijn een aanwinst voor onze competitieteams in de vereniging zouden kunnen zijn"

Zijn er dan bij jou geen schaakambities?
„Nou zeker wel, alleen op een ander vlak. Doetinchem heeft een hele damcultuur, ook op basisscholen. Ik zou het heel leuk vinden als het jaarlijkse schoolschaaktoernooi dat we kennen groter wordt, dat nog meer scholen daar aan mee gaan doen."

Elke sportvereniging heeft ze: helden die al hun tijd in de club steken, maar het liefst op de achtergrond blijven. Die enthousiaste vrijwilligers verdienen een podium. Daarom gaat De Gelderlander naar die clubhelden op zoek. Ken jij zo'n held? Nomineer hem of haar dan op dg.nl/clubheld. Dan worden ze misschien wel de clubheld van het jaar en wint de vereniging € 10.000!

Live Voetbal

home logo AjaxAJA
EINDE
7-0
SpakenburgSPA
away logo
home logo sc HeerenveenHEE(WNS)
EINDE
2-2
Willem IIWIL
away logo
home logo Heracles AlmeloHER
EINDE
0-2
VitesseVIT
away logo