Volledig scherm
Bas Kaptein is de hele zaterdag bij DVOV actief als begeleider van de scheidsrechters. foto Marc Pluim

Clubhelden: 'Scheidsrechter zijn is mijn lust en mijn leven'

Bas Kaptein is een prominent lid van de scheidsrechterscommissie van de Velpse voetbalclub DVOV. De 37-jarige Arnhemmer is iedere zaterdag op sportpark De Pinkenberg de hele dag in de weer met alles wat te maken heeft met de arbitrage rondom de wedstrijden. Bas Kaptein coördineert en begeleidt alle scheidsrechters bij DVOV, voorziet ze van tips en adviezen, en fluit zelf ook nog incidenteel op de zaterdag.

Hoe bent u bij DVOV terechtgekomen?
„Ik ben begonnen met voetballen bij Eendracht Arnhem en daarna overgestapt naar DVOV. Ik heb hier gespeeld tot en met de B-junioren. Daarna ben ik gestopt voetballen en heb mij volledig op het scheidsrechtersvak gestort. Bij DVOV hield ik mij aanvankelijk bezig met het wedstrijdsecretariaat en diverse andere klussen. Zo regel ik jaarlijks de kerstverloting en doe ik ook schoonmaakwerk. De laatste drie jaren ben ik vooral bij de club bezig als scheidsrechterscoördinator en begeleider."

Kunt u iets vertellen over de scheidsrechterscommissie binnen DVOV?
„De scheidsrechterscommissie zorgt voor opleidingen vanuit de KNVB. Zelf heb ik die gevolgd in 2013 onder leiding van Eric Braamhaar. Onze afdeling arbitrage ontving in november 2014 heeft het kwaliteitskeurmerk 'Fairplay Zone' dat staat voor een professionele arbitrage binnen de vereniging. DVOV is een van de zestig voetbalclubs in Nederland die dit keurmerk mogen dragen."

Hoeveel uren besteedt u per week aan dit werk en wat houdt het in?
„In totaal wel twintig uur per week. Doordeweeks ben ik ongeveer acht uur druk met het aanstellen van de scheidsrechters voor de wedstrijden op zaterdag. Op de wedstrijddag zelf ben ik wel twaalf uur druk in de weer. Ik ben hier al 's morgens vroeg aanwezig, want je hebt al wedstrijden om half negen. En laat in de middag zijn er ook nog wedstrijden. We hebben iedere zaterdag wel negentien wedstrijden en voor al die duels hebben we scheidsrechters geregeld. Ik begeleid de scheidsrechters en . Het is overwegend jeugd dat de wedstrijden fluit. Zowel jongens als meisjes, de jongste is pas 12 jaar oud. Allemaal kinderen die we zelf hebben opgeleid door ze de scheidsrechterscursussen aan te bieden."

Na zó'n drukke zaterdag zult u zondags wel een rustdag nemen?
„Nee, hoor. Op zondag fluit ik altijd zelf wedstrijden in het vrouwenvoetbal. Ik fluit topklasse, maar ook in de hoofdklasse en eerste klasse."

Wat is uw drijfveer om dit allemaal belangeloos te doen?
„Ik heb er gewoon veel plezier in. Het is mijn lust en mijn leven. Het doet mij deugd dat door onze inzet honderden voetballers elke week hun hobby kunnen uitoefenen. We zijn er ook trots op dat onze zelf opgeleide scheidsrechters het goed doen en promotie maken. Ze worden door de KNVB ook aangesteld bij andere verenigingen."

Elke sportvereniging heeft ze: helden die al hun tijd in de club steken, maar het liefst op de achtergrond blijven. Die enthousiaste vrijwilligers verdienen een podium. Daarom gaat De Gelderlander naar die clubhelden op zoek. Ken jij zo'n held? Nomineer hem of haar dan op dg.nl/clubheld. Dan worden ze misschien wel de clubheld van het jaar en wint de vereniging € 10.000!

Live Voetbal

home logo Sparta RotterdamSPA
EINDE
0-1
VitesseVIT
away logo