Volledig scherm
Theo van de Zand is niet weg te denken bij sv Babberich. © Bart Harmsen

Clubhelden: Van de Zand eert bij Babberich overleden broer

Ooit haalde de kleurrijke voorzitter Frans van de Zand zijn broer Theo naar sv Babberich.Tot op de dag van vandaag is Theo (58) actief voor zijn cluppie.

Hoe ben je bij de club gekomen?
„Via Frans hè, dat is niet zo moeilijk. Ik kwam zo'n 40 à 45 jaar geleden van het betaald voetbal, van Den Bosch. Frans vroeg me bij Babberich en daar heb ik alle elftallen wel gehad, behalve het vrouwenelftal."

Waarom ben je ooit met voetballen gestopt?
„Dat is eigenlijk de dood van mijn ouders geweest. Aan hen had ik alles te danken, ik wilde gewoon niet meer voetballen."

Wat doe je nu voor de club en wat heb je gedaan?
„Van alles hè, behalve in het bestuur gezeten. Dan weer help ik hier, dan maak ik wat daar. We zijn met een groep mensen veel rond de velden op het sportpark bezig. Nu komen ze bijvoorbeeld volk tekort in het businesshok, dan help ik daar."

Heeft de robotmaaier, de automatische grasmaaier, jullie werkzaamheden ook veranderd?
„Eigenlijk niet, al vergeten de jongens die trainen soms de doelen 's avonds van de velden te halen. Dat vindt de robotmaaier niet leuk, botst en dan moeten wij de netten maken."

Wat is het sportieve hoogtepunt van jou bij de club?
„Dat is natuurlijk de landelijke bekerfinale in 1997 met Babberich tegen SHO. Dat is niet moeilijk, een onvergetelijke dag. We werden ontvangen in De Kuip en wonnen de beker, fantastisch."

Kun jij de sfeer bij Babberich beschrijven?
„Het is een geweldige club. We hebben door de jaren heen echt veel met zijn allen meegemaakt, dat ga ik niet oprakelen, dat weet iedereen."

Voelt het als vrijwilliger actief zijn voor jou ook als eerbetoon aan je overleden broer Frans, de voormalige voorzitter?
„Toch wel, zonder Frans was het de club in het verleden echt anders vergaan. Toen Frans in 1968 voorzitter werd, gebeurde er wat."

Denk je wel eens aan stoppen?
„Nee, echt niet. Zolang ik er plezier aan beleef, ga ik door. Het is een kwestie van doorgaan, dat deed mijn vader ook. Die speelde 38 jaar in het eerste elftal van Lobithse Boys."

Elke sportvereniging heeft ze: helden die al hun tijd in de club steken, maar het liefst op de achtergrond blijven. Die enthousiaste vrijwilligers verdienen een podium. Daarom gaat De Gelderlander naar die clubhelden op zoek. Ken jij zo'n held? Nomineer hem of haar dan op dg.nl/clubheld. Dan worden ze misschien wel de clubheld van het jaar en wint de vereniging € 10.000!