Volledig scherm
Justin van Wissen. © William Hoogteyling

Clubhelden: Van Wissen houdt alle hockeyballen in de lucht

TIEL - Hij kwam in 2004 binnen als die voetballer van RKTVC, maar twaalf jaar later is Justin van Wissen (25) uit Tiel niet meer weg te denken bij Hockeyclub Kromhouters.

Doelman
„Bij RKTVC was ik middenvelder. Hier werd ik keeper, toen ze in de B2 iemand nodig hadden. De eerste jaren was dat geen succes. Zo'n bal die op je af komt. Je moet je toch veilig voelen. Duiken? Alleen als het functioneel is. Met al die bepakking duurt het toch even voordat je weer overeind staat. Ik heb hard en veel getraind. Nu ben ik alweer zeven jaar de keeper van heren 1. Het goed goed. We staan bovenaan in de tweede klasse.”

Jeugdtrainer
„Mijn eerste training gaf ik aan de E6. Onwijs leuk. Soms ook lastig, als ze achter elkaar rennen en de sticks gebruiken als geweren. Als trainer heb ik me de afgelopen tien jaar ontwikkeld. Ik heb nu de A1. Die jongens kunnen hockeyen, hè. Dat is meer onderhouden en ze tactisch zaken bijleren.”

Materiaalbeheerder
„Voor alle keepers verzorgen we een uitrusting. Kost 1.000 euro per pak. We hebben 35 teams. Aan het begin van een seizoen deel ik ze een keer uit. Daarna houdt elke keeper de spullen gewoon thuis. Kleine dingen repareer ik zelf. Is het serieus kapot, gaat het naar de leverancier. Bij Kromhouters gebruiken we de Dimple ballen van 2.50 euro per stuk. Je hebt ook de Cucaburra, maar die kost 25 euro. Aan het begin van een seizoen krijgt elke trainer 90 ballen. Als de competitie is afgelopen, moeten 80 terugkomen. Elke bal minder betalen ze 2,50 euro. Dat regel hebben we ingevoerd toen we binnen twee jaar 1.000 ballen waren kwijtgeraakt tijdens trainingen. Dat kan natuurlijk niet.”

Barcommissie
„We zitten met negen mensen in de barcommissie. Elke ouder moet twee keer per jaar bardienst draaien. Ze kunnen die dienst afkopen als ze niet willen, maar dan moeten wij nog wel voor de vervanging zorgen. De laatste vier jaar loopt het goed. Er is altijd iemand van de barcommissie in het clubhuis. Om te openen en daarna als supervisor. Op vrijdagavond draait heren 1 zelf de bar na de training. Dat is altijd gezellig. Ik vind het leuk om te dingen te organiseren. Zo hebben we twee keer per jaar een toernooi bij Kromhouters. Dan zijn er wel zestig teams per weekend hier op ons sportpark.”