Volledig scherm
© ANP/ bewerking DG

Coalitie Nijmegen verder zonder PvdA, Jan Zoetelief nieuwe wethouder (video)

NIJMEGEN - De coalitie die Nijmegen bestuurt, gaat verder zonder de PvdA. De vrijgevallen plek in het college na het opstappen van PvdA-wethouder Turgay Tankir wordt opgevuld door een politicus uit het kamp van de ouderenpartij VSP. Het gaat om de 59-jarige Jan Zoetelief uit Bemmel. Hij maakt deel uit van het bestuur van de landelijke 50PLUS Partij.

Het is de bedoeling dat de gemeenteraad op 30 november over zijn aanstelling beslist. Zoetelief is van huis uit fysisch geograaf, maar al zeer lang actief als organisatiedeskundige en ondernemer. Hij werkte bij diverse gemeenten en de Rijksoverheid als communicatie-adviseur, coach en mediator.

Voor het eerst
Door het wegvallen van de PvdA steunt het dagelijks bestuur van de stad nog maar op 20 van de 39 raadsleden. Het is meer dan vijftien jaar geleden dat Nijmegen een stadsbestuur kende zonder de sociaaldemocraten. Het is voor het eerst dat de ouderenpartij een wethouder levert.

Niet acceptabel
PvdA-fractieleider Marc van Nijnatten is diep teleurgesteld in de actie van de voormalige coalitiegenoten SP, GroenLinks, Stadspartij DNF en de VSP. „Wij kregen woensdagavond te horen dat we de coalitie wel konden gedogen, maar dat we geen wethouder meer konden leveren als vervanger van Tankir. Dat vinden we niet acceptabel, dus trekken we ons terug uit de coalitie.”

Gedoe
De coalitiepartijen wilden de PvdA geen nieuwe rol in het college geven omdat ze genoeg hebben van de opstelling van de PvdA-fractie. „Ze zeggen het een en doen het andere. We weten niet echt wat we aan de PvdA hebben. In de samenwerking was steeds gedoe”, zegt fractieleider Hans van Hooft van de SP.

Dolksteek
PvdA-wethouder Tankir stapte overigens op omdat zijn eigen fractie het vertrouwen in hem had opgezegd. Van Hooft betitelde dit 'als een dolksteek in de rug van Tankir.' Bij de behandeling van de stadsbegroting vorige week botste de PvdA-fractie bovendien opnieuw stevig met de coalitiegenoten over de aanpak van de bijzondere bijstand en de begeleiding van werklozen naar werk. De PvdA weigerde iedere bezuiniging op die terreinen. „Wij staan voor de meest kwetsbare mensen in de stad”, zegt Van Nijnatten. Volgens SP,GroenLinks, Stadspartij en SP is die bezuiniging onvermijdelijk omdat het rijk – en met name PvdA-bewindslieden in Den Haag – fors kort op de gemeentelijke budgetten voor de bijstand en werkbegeleiding. Overigens stemde de PvdA vorige week nog wel in met de begroting van de linkse coalitie voor 2017.

Volledig scherm
© PvdA Nijmegen
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Live Voetbal

home logo AZAZ
41'
1-0
FC UtrechtUTR
away logo
home logo ADO Den HaagADO
19:45
VVV-VenloVVV
away logo
home logo PEC ZwolleZWO
19:45
FeyenoordFEY
away logo
home logo FC GroningenGRO
20:45
Heracles AlmeloHER
away logo