Volledig scherm
De raadzaal in Veenendaal. © Sven Boone

College Veenendaal hield ruzie lang voor zichzelf

VEENENDAAL - De onenigheid die er deze week toe leidde dat vier wethouders in Veenendaal het vertrouwen opzegden in hun collega Frits Beckerman, is pas sinds eind september bekend bij de fractievoorzitters van de collegepartijen. Zij kwamen de afgelopen weken tot de conclusie dat de breuk niet te herstellen is.

Dat bleek donderdagavond bij de vergadering van de gemeenteraad. De vier partijen SGP, VVD, D66 en CDA dienden daar een motie in waarin ze het vertrouwen in Beckerman opzeggen.

Inhoudelijk
De partijen wilden het besluit niet nader inhoudelijk toelichten. Wel werd duidelijk dat de zaak al tweeënhalf jaar sleept en dat een politiek verschil van inzicht niet de aanleiding is. De stelling van de vier wethouders dat ze niet verder kunnen met Beckerman laat de fractievoorzitters geen andere keuze, stelde SGP'er Dick Both namens de vier partijen.

De oppositie kraakte het betoog van de vier collegepartijen. „Het is dapper en spijtig tegelijk dat u met deze motie komt", zei Engbert Stroobosscher van de grootste raadsfractie, de CU. „U kunt ook niet anders want uw eigen wethouders hebben deze zaak tweeënhalf jaar onder de pet gehouden."