Volledig scherm
Wethouder Frits Beckerman spreekt de raad Veenendaal toe voordat hij zijn ontslag aanbiedt. © DG

College Veenendaal stapt op na interne ruzie

VEENENDAAL - De vijf wethouders van Veenendaal hebben donderdagavond laat hun ontslag aangeboden aan de gemeenteraad. Vier van hen zagen na de vertrouwensbreuk met vijfde wethouder Frits Beckerman geen werkbare situatie meer. Vervolgens bood ook Beckerman zijn ontslag aan.

De gemeenteraad was bijeen om te spreken over de opmerkelijke stap van de vier eerder deze week. Ze zegden toen met instemming van burgemeester Wouter Kolff het vertrouwen op in collega-wethouder Frits Beckerman van ProVeenendaal.

Kritiek

De onmin tussen beide kampen blijkt al sinds de start van de coalitie 2,5 jaar geleden te leven. Pas een maand geleden werden de fractievoorzitters van de collegepartijen ervan op de hoogte gesteld. De vier wethouders gingen donderdagavond niet nader in op de kwestie. Beckerman deed dat wel en uitte onder meer flinke kritiek op burgemeester Wouter Kolff. Die heeft volgens Beckerman in zijn rol als 'coach' steken laten vallen.

Treurig en bedroevend
Kolff noemde in een afsluitende verklaring de politiek bestuurlijke situatie 'treurig en bedroevend'. Volgens hem is in de afgelopen jaren buitengewoon veel energie gestoken in de samenwerking in het college.