Volledig scherm
De schoorsteenpiet zal in Almelo niet te zien zijn, althans niet bij de officiële intocht van Sinterklaas © foto RTL

Comité wil geen veegpieten tijdens intocht in Arnhem

ARNHEM - Kinderen krijgen tijdens de intocht van Sinterklaas in Arnhem geen pieten met roetvegen te zien. „Die zien er gewoon niet uit", zegt Bram van der Worp, voorzitter van de stichting Die Blide Incomst van Sinterniclaesz.

Waarnemend burgemeester Boele Staal vroeg de organisatie na te denken over deze veegpieten, naar aanleiding van een zwartepietendiscussie in de Arnhemse gemeenteraad en het standpunt van RTL om nog louter veegpieten te laten zien. De stichting die de Arnhemse intocht organiseert, weigert daar vooralsnog in mee te gaan. „Ik heb foto's gezien van pieten met roetvegen. Je kunt precies zien wie het zijn. We willen best een beetje met de tijd meegaan, maar het Sintfeest is ook een stukje erfgoed."

Themapieten
De pieten in Arnhem blijven bij de intocht bruin geschminkt. Wel lopen er verschillende themapieten mee in de optocht. „Zoals kluspieten met verfvlekken in hun gezicht en postpieten met een vlaggetje van Nederland op de wangen. En de pieten hebben dit jaar minder rode lippen dan voorgaande jaren."

Lees het volledige verhaal donderdag in De Gelderlander, editie Arnhem, of kijk in de e-paper.