Commissaris van de Koning maakt abrupt einde aan verhit ‘PVV-debat’ over klimaatactivist Lars (12)

videoARNHEM - Na een korte maar verhitte discussie over het inspreken van Lars (12) tussen PVV-er Ton Diepenveen en commissaris van de Koning John Berends, heeft die laatste besloten het debat te beëindigen. De PVV wilde weten in hoeverre de provincie integer heeft gehandeld door de zoon van een adviseur in te laten spreken bij de Provinciale Staten van Gelderland. 

De jonge klimaatactivist deed dat twee weken geleden. Berends liet vanochtend al weten moeite te hebben met dit debat. Hij drukte de PVV op het hart de voor- of achternaam van de 12-jarige Lars Westra of zijn vader niet te noemen. Het adviesbureau van vader Jan, dat is gespecialiseerd in duurzaamheid, is door de provincie ingehuurd.

Nadat Diepenveen dit wel deed, sprak Berends hem erop aan. Diepenveen liet weten het debat niet te kunnen voeren zonder die naam te noemen. En toen was het voor Berends, ondanks protest van fractievoorzitter Marjolein Faber klaar.

Volksgericht

Geen enkele andere partij was nog aan het woord geweest. Een meerderheid van de Provinciale Staten besloot echter na schorsing niet meer verder te willen.

,,Dit wordt een volksgericht tegen een ambtenaar van de provincie die zich niet kan verweren‘’, zei Frederik Peters van de VVD al eerder. ,,Het past niet dat we een debat gaan voeren over herleidbare personen.’’

Lees hier de column van Özcan Akyol over Marjolein Faber en Lars uit Nijmegen.

Volledig scherm
Lars (12) spreekt provincie toe en clasht met PVV'er Faber © Videostill
Volledig scherm
Commissaris van de Koning John Berends. © DG