Piet van Eekelen speelt Cartamore met zijn kleindochter.
Volledig scherm
Piet van Eekelen speelt Cartamore met zijn kleindochter. © dg

#coronahulp: Tijd zat voor een potje Cartamore, handige apps in coronatijden en zwaaien naar Guusje

De Gelderlander helptMOLENHOEK - Een spelletje doen, een echt spelletje dus even niks met een schermpje, verzet de zinnen. Moet er wel iemand in de buurt zijn die ‘Oké, ik doe mee’ zegt. Dat zou het enige minpuntje kunnen zijn aan Cartamore, dat je er twee spelers voor nodig hebt, dacht Piet van Eekelen (80) uit Molenhoek, maanden geleden al toen nog niemand van het coronavirus gehoord had. 

Cartamore is het kaartspel dat enkele jaren geleden bedacht is door zijn jongere broer, een verwoed bridger, vertelt Van Eekelen. Het spelletje verkocht een tijdje heel behoorlijk. Maar omdat het allemaal begonnen was met de innige liefde voor het kaartspel maakte het de broers geen fluit uit dat ze uiteindelijk bleven zitten met enkele stapels onverkochte Cartamore-dozen. 

Quote

Zeg er alsje­blieft bij dat ik geen financieel slaatje probeer te slaan uit deze verschrik­ke­lijk nare situatie

Piet van Eekelen

Hebbes!

In een tijdperk dat iedereen altijd druk is, maar juist daarom wel wat speelse afleiding kan gebruiken, bouwde Van Eekelen Cartamore om tot een versie die je in je eentje speelt. Hij probeerde deze nieuwe variant uit op een dagopvang in Nijmegen. Dat viel zo in goede aarde dat Van Eekelen dacht: hebbes. 

En toen brak de coronacrisis uit en kwamen we allemaal thuis te zitten. De 80-jarige is begaan met ouderen die niks om handen hebben of alleen thuis zitten. En met ouders die hun kruistocht tegen het groeiende schermgebruik op de bank dreigen te verliezen en met kinderen die zich stierlijk vervelen. 

Geen slaatje

,,Zeg er dus alsjeblieft bij dat ik geen financieel slaatje probeer te slaan uit deze verschrikkelijk nare situatie", zegt Van Eekelen, die de nieuwe versie van Cartamore te koop aanbiedt, voor de prijs van anderhalve bak afhaalbami. En als je in de omgeving van Mook woont, kan het zelfs worden thuisbezorgd. 

Cartamore bestaat uit een houten blok met zestien sleuven, een stok kaarten en een uitgebreide handleiding. Het spel duurt een kwartier en is volgens Van Eekelen niet alleen een leuke manier om kinderen af te leiden, ze leren ook tellen en omgaan met harten, klaveren, ruiten en schoppen. 

Informatie: p.eekelen39@gmail.com of: 024 358 42 80

handig

Handige apps in tijden van corona

Organisaties en particulieren die willen helpen of hulp nodig hebben, kunnen eens kijken op de gratis app VLNTR. De initiatiefnemer van deze app is Mark Goos, een 20-jarige ondernemer uit Drenthe. Hij won er in 2017 de Business Awards for Students mee. 

Sindsdien is Goos zijn app en site blijven ontwikkelen en dat werk komt nu goed van pas. De app VLNTR rangschikt oproepen en aanbiedingen lokaal. Kijk voor meer informatie op: vlntr.nl. De app is te vinden in  de App Store en Google Play.

Om ideeën en initiatieven rond coronahulp te stroomlijnen heeft de Vrijwilligerscentrale Nijmegen de krachten gebundeld met de site WeHelpen.nl. Dit gebeurt samen met vele andere vrijwilligerscentrales in de regio Nijmegen. Er hoort ook een matchings-app bij, Whapp, bij die vragen en aanbieders koppelt. Op de site en app kijken professionals mee om vraag en aanbod te toetsen en te adviseren over een veilig gebruik van de site en app. 

hulp gezocht/ hulp geboden

Boodschappenhulp

Tot nu toe heeft de 80-jarige mevrouw Van Griensven uit Nijmegen zelf haar dagelijkse boodschappen gedaan, maar dat durft ze nu niet meer zo goed. Wie wil haar  per direct helpen? Ze woont in de wijk Hatert. Reacties mailen naar: phvangriensven@gmail.com

Eden (25), Maral (32) en SeZa (34) zijn van salon 't HaarHuys in Arnhem.  Ze willen als team 't HaarHuys graag ouderen helpen. Met bijvoorbeeld boodschappen doen en voor de deur zetten, of dagelijks even bellen om te checken of alles goed gaat en voor een praatje tegen de eenzaamheid. 

Meer informatie: maral.semonian@gmail.com  

Help elkaar op duivenonline.nl

Mathieu Maanders uit Duiven heeft een progressieve spierziekte. Dat maakt hem kwetsbaar en daarom leidt hij nu noodgedwongen een teruggetrokken bestaan. Het is even niet anders, maar de muren komen soms op hem af, schrijft Maanders.

Daarom heeft hij duivenonline.nl opgezet. Dit is site om te kunnen kletsen met lotgenoten en anderen die behoefte hebben aan conversatie om de dagen door te komen. Als aanvulling op zijn site is er ook een Facebookgroep. Zoeken op: Duiven Online. 

Zwaaien naar Guusje

De 10-jarige Guusje Goos uit Huissen heeft een leuke actie bedacht. Een spandoek met de tekst: ‘Hé zwaai je mee.’ Guusje heeft al gemerkt sinds het spandoek voor het raam hangt thuis op de Parkdreef: dit maakt mijn wereld groter en ik leer nieuwe mensen kennen. ‘De een vindt het geweldig, de ander schaamt zich', constateert Guusje. Maar toch, het is allemaal interactie. 

Het spandoek van Guusje uit Huissen.
Volledig scherm
Het spandoek van Guusje uit Huissen. © dg

Roeien drie hoog achter

Gewapend met een fietsband laat Cor Scheffers, voorzitter van de Nijmeegse roeivereniging RV De Waal zien hoe je toch door kunt roeien. Of hoe je deze sport als een nieuwe hobby zou kunnen oppakken en dan begin je alvast op drie hoog achter. Scheffers laat in een filmpje van vijf minuten zijn fitnesstips zien: rvdewaal.nl

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.