Volledig scherm
Antorita Siegers beoordeelt een haakwerkje met een breivriendin. © Eveline van Elk

Creabea's in Beneden-Leeuwen al hakend naar wollig wereldrecord

BENEDEN-LEEUWEN -Wie op dinsdagmiddag naar De Rosmolen in Beneden-Leeuwen gaat, kan ze niet missen.De creabea's van Haak-in Haak-aan Maas en Waal komen wekelijks bij elkaar in de brasserie van het dorpshuis. Ze doen mee aan een wollige recordpoging: de grootste gehaakte deken van de wereld.

De dames maken, net als veel andere Nederlandse hakers, onder meer dekens.Deze worden in 2018 aan elkaar geknoopt tot een gigantisch tapijtvan mogelijk wel 10.000 dekens. In totaal wordt het haakwerk misschien wel vijf voetbalvelden groot.

Droomdekentjes
Het kunstwerk moetpresenteert wordenin Leeuwarden, wanneer de stad de titel Culturele Hoofdstad van Europa draagt. Want haken is verbinden. En dat hoopt de Friese hoofdstad straks te bereiken. Sneuvelt het bestaande record van 8.000 dekens, dan wacht Leeuwarden een vermelding in het Guinness Book of Records. Dankzij Antorita Siegers draagt ook Maas en Waal een steekje bij. Ze hoorde van de organisatie dat het gigakleed straks weer 'uiteenvalt', voor het goede doel. Er worden onder meer droomdekentjes van gemaakt; voor kinderen in een moeilijke situatie.

Groepshaken
Het groepshaken startte in september. Zonder verplichtingen, benadrukt Siegers. „Het zou prachtig zijn als er straks veel lapjes uit Maas en Waal naar Leeuwarden gaan, maar ik wil niemand pushen. Schuif gezellig aan als je zin hebt.” Eigen garen meenemen hoeft niet, vervolgt ze. "We hopen op veel woldonaties. Het creëert toch een drempel als deelnemers dit zelf moeten aanschaffen."

Knuffels
DorpsgenoteYvon Langeveld, zelfbenoemd haak-a-holic en trouw aanhaakster, zorgt wel voor eigen materiaal. „Ik koop graag mooie kleurcombinaties”, vertelt ze. En daarmee weet Langeveld wel van wanten. „Knuffels, tassen, ik haak van alles. Heerlijk om te doen, vooral als ik er anderen mee kan helpen.”