Volledig scherm
Maarten Jilisen foto Gemeente Cuijk

Cuijk: Van Heeswijk in coalitie, VVD eruit

CUIJK - De coalitie in Cuijk heeft nu ook officieel een nieuwe samenstelling, na de machtsstrijd binnen voormalig coalitiepartij VVD. De eenmansfractie Van Heeswijk, vernoemd naar de vorige week weggestuurde VVD-fractievoorzitter Liesbeth van Heeswijk, maakt nu, zoals De Gelderlander eerder al aankondigde, officieel deel uit van het college.

Want ook VVD-wethouder Maarten Jilisen (foto) heeft de overstap gemaakt naar de fractie Van Heeswijk. De vernieuwde coalitie in Cuijk bestaat nu uit ABC, CDA, PvdA en Van Heeswijk, goed voor 10 van de 19 raadszetels. De overgebleven 2-koppige VVD-fractie heeft zich teruggetrokken uit de coalitie, maar heeft wel aangegeven de inhoud van het coalitieprogramma te blijven ondersteunen. Dat laat de nieuwe coalitie weten.

'We zijn verheugd dat, in het belang van Cuijk, het huidige college verder kan met het uitvoeren van het coalitieakkoord', laten de fractievoorzitters van ABC, CDA, PvdA en Fractie Van Heeswijk in een gezamenlijke verklaring weten.

Makkelijke oplossing
De overgebleven 2-koppige raadsfractie van de VVD vindt, zo laat ze aan het begin van het weekeinde zelf weten, dat de coalitiepartijen ABC, CDA en PvdA gekozen hebben voor 'de makkelijke oplossing' door de VVD 'in te ruilen voor dissident Van Heeswijk'. Ze hadden volgens de nieuwe fractieleider Willemieke Vervoort 'geen zin de VVD te vragen een andere wethouder te leveren'. Voorstellen
De VVD-kiezer is hiervan de dupe, aldus Vervoort. Vanuit de oppositie nu zullen Vervoort en fractiegenoot Rob Gertsen ieder voorstel van het college beoordelen. 'Goede voorstellen krijgen steun, slechte voorstellen zullen worden afgewezen.'

Volledig scherm
Liesbeth van Heeswijk