Volledig scherm
Machid el Boustati.Foto Wiliam Hoogteyling

Culemborg Centraal is steunfractieleden kwijt

CULEMBORG - Culemborg Centraal is op eigen verzoek twee commissieleden armer.Soliman Irman (voorzitter) en Abdel Al-Ayachi (secretaris) zijn donderdag op voordracht van fractievoorzitter Machid el Boustati door de gemeenteraad ontheven van hun functie als steunfractielid.

Daarmee is het conflict tussen het bestuur en de voorzitter van de eenmansfractie beslist.

Besluit
De crisis ontstond dit voorjaar, toen de bestuursleden stelden dat El Boustati het geluid van de partij onvoldoende naar voren bracht en te veel meeliftte op de moties van andere fracties. Het was overigens geen unaniem besluit van de raad: van de twintig stemmen waren er achttiengeldig, waarvan zestienvoor en tweeblanco. In 16 juni was de kwestie ook aan de orde tijdens een gemeenteraadsvergadering in Culemborg. De gemeenteraad heeft toen besloten om geen besluit te nemen – de fracties wilden zich niet mengen in de interne kwesties van een andere partij, stelden ze.

Excuus
Daarop heeft de gemeente Culemborg advies ingewonnen bij onder meer de Vereniging Nederlandse Gemeenten. Die stelt dat het wel een taak is van de gemeenteraad om raadscommissieleden te ontslaan. El Boustati liet weten dat hij blij is dat de zaak afgerond is en het prettig vond dat een aantal partijen excuus maakten voor de vertraging van het besluit. Het excuus dat hij van Marinka Mulder (PvdA) eiste omdat zij als eerste bezwaar maakte, kreeg hij echter niet. „Ik vind het nog steeds niet integer om me te mengen in andermans partij.”