Volledig scherm
De ovotonde in Culemborg. Foto: William Hoogteyling

Culemborg legt verkeersregels bij Tunnelweg nog eens uit

CULEMBORG - Geen aanpassingen aan de weg of aan de voorrangssituatie, wel een uitleg van de Nederlandse verkeersregels.Dat is de reactie van de gemeente Culemborg op de eigen website op de onrust rond de ovotonde en de rotonde aan de Tunnelweg, die veel mensen onveilig vinden.

De Tunnelweg loopt onder de spoorlijn die oost- en west-Culemborg van elkaar scheidt. Dagelijks rijden er veel auto's en fietsers overheen.

Ongelukken
Met name op de ovotonde en rotonde aan deze weg, die vorig jaar in gebruik werd genomen, gebeuren nog weleens (bijna-)ongelukken. Terwijl op de rotonde aan de Tunnelweg fietsers voorrang hebben, is dat op de ovotonde niet zo. In de praktijk nemen verkeersdeelnemers nogal eens voorrang waar ze dat niet hebben, of rijden fietsers op plekken waar dat niet de bedoeling is.

Verandering
Vanuit onderwijs en buurtbewoners is gevraagd om een verandering van de voorrangssituatie, maar dat is de gemeente niet van plan. Op de site stelt Culemborg: 'hoewel iedere verkeersdeelnemer geacht wordt de verkeersregels te kennen én ernaar te handelen, blijkt dat een aantal verkeersdeelnemers zich onvoldoende aan de regels houdt.'

Haaientanden
Vervolgens legt de gemeente daaronder uitwat de betekenis is van haaientanden, van een voorrangsbord, van het rotondebord en van het bord 'verboden voor fietsers': 'Dit betekent letterlijk wat er staat. Zo mogen fietsers niet vanaf Parallelweg-Oost aan de zuidzijde de tunnel in fietsen.'