Volledig scherm
© Thinkstock

Culemborgse jihadisten op terrorismelijst

CULEMBORG - Twee mannen uit Culemborg die eind 2014 naar Syriëzijn vertrokken om zich aan te sluiten bij IS, zijn op de nationale terrorismelijst geplaatst.Zij kunnen daardoor niet meer bij hun geld en andere tegoeden komen.

Het gaat om Redouan Dahri, geboren in Culemborg, en Mohamed Amine Said, in Tiel geboren. Dat heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken donderdag bekendgemaakt. Dat doet geen mededelingen over waarom de mannen nu op de lijst zijn gezet.

Verrassing
De twee Nederlands-Marokkaanse mannen zijn eind 2014 naar Syrië vertrokken, destijdsbeiden 19jaar oud. Ze volgden een hbo-opleiding, hun vertrek kwam voor de familie als een grote verrassing. De Gelderlander meldde in augustus vorig jaar dat Said gesneuveld zou zijn in Syrië. Justitie heeft dat bericht tot op heden nietbevestigd. „Zolang niet zeker is dat iemand daadwerkelijk is overleden,blijft het risico bestaan dat gebruik wordt gemaakt van diens tegoeden”, zegt een woordvoerder van Buitenlandse Zaken.

Vijftien nieuwe namen
Donderdag zijn in totaal vijftien nieuwe namen van Nederlanders toegevoegd aan de nationale terrorismelijst. In totaal staan daar nu 76 mensen op en drie organisaties. De meerderheid is betrokken bij terroristische activiteiten in Syrië en Irak. De nationale terrorismelijst is bedoeld om te voorkomen dat terrorisme gefinancierd wordt vanaf Nederlandse bankrekeningen.

Europese Unie
Nederland deelt de lijst ook binnen de Europese Unie. „Het is van belang dat onze Europese partners ook weten welke personen een terroristische bedreiging vormen en tegen wie bevriezingsmaatregelen genomen moeten worden”, aldus minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken.

Boete of celstraf
Plaatsing op de lijst betekent niet alleen dat rekeningen van de mensen op de lijst worden bevroren. Het is voor vrienden, familie, bedrijven en andere instellingen ook verboden om geld te geven aan diegene. Wie het toch doet, kan een boete krijgen of zelfs een celstraf.