Volledig scherm
Wanka Lelieveld bestudeert de kaart van de Benedenbuurt. © Tamara Reijers

Cv-ketels kunnen weg: gigantisch ecovat verwarmt hele wijk

WAGENINGEN -De cv-ketels in de huizen in de Wageningse Benedenbuurt kunnen misschienweg.

Als het aanWageninger Wanka Lelieveld ligt, kan het over een paar jaar zover zijn. Tijdens een gesprekmet een medebewoner hoorde Lelieveld dat de gemeente de komende drie jaar de riolering in de Benedenbuurt wil vervangen. Eerder had hij gehoord van een zogeheten ecovat, dat de hele wijk zou kunnen verwarmen.

„Het zou mooi zijn als we het aansluiten op de huizentegelijk met de werkzaamheden aan het riool konden doen. Dan hoeft er maar een keer te worden gegraven", aldus Lelieveld

Ecovat
Het principe van zo'n ecovat is simpel. Het is een vat van 40 meter breed en diep, dat wordt ingegraven.Het vat wordt gevuld met water. Op momenten dat de stroom goedkoop is, bij veel wind of zon, wordt het water verwarmd. Door de zeer goede isolatie blijft het water lang warm, zodat het in de wintermaanden de ongeveer 500 huizen in de buurt kan warm houden. „Daar zijn dan dus geen cv-ketels meer nodig."

Pril
Het plan verkeert nog in een pril stadium, zegt Lelieveld. „We moeten nu eerst een haalbaarheidsstudie doen. Lelieveld verwacht binnen een maand of drie meer duidelijkheid te hebben over de haalbaarheid van de plannen. Zelf is hij optimistisch. „Ik zou als ik van plan was om een nieuwe cv-ketel aan te schaffen, toch even wachten. Want als het ecovat er echt komt, heb je die niet meer nodig."

Voor meer informatie: wanka.lelieveld@gmail.com.

Lees het hele verhaal in De Gelderlander, editie De Vallei, van maandag 31 oktober,of in de e-papervia krant.gelderlander.nl

Volledig scherm
Wanka Lelieveld wil de buurt verwarmen met een ecovat. © Tamara Reijers