Volledig scherm
Radiator © Freeimages

D66 wil fonds voor energiebesparing Oude IJsselstreek

ULFT - Meer dan 10.000 woningen in Oude IJsselstreek zijn energie-onzuinig, nog geen 5 procent van de woningen heeft het (hoogste) energielabel A. Alleen een 'brede inzet op energiebesparing'levert resultaat op.

D66 wil daarom dat Oude IJsselstreek begint met een fonds van één miljoen euro: huiseigenaren kunnen dan bij de gemeente een renteloze lening krijgen om energiebesparende maatregelen uit te voeren. De looptijd van die lening wordt afgestemd op de terugverdientijd van de investering. Fractievoorzitter Hayo Canter Cremers: „Het kost de huiseigenaren dus niets extra.”

Voorstel
D66 deed dit voorstel dinsdagavond bij de behandeling van de begroting in de gemeenteraad van Oude IJsselstreek. De fractie wil dat de gemeente tempo maakt met het doel om in 2030 energieneutraal te zijn, zoals in 2011 in het Akkoord van Groenlo door de Achterhoekse gemeenten werd afgesproken.

Kans van slagen
Donderdagavond wordt duidelijk of het voorstel kans van slagen heeft. Volgens Canter Cremers heeft dat fonds dubbel voordeel: „Dit geeft natuurlijk ook een economische impuls aan bedrijven in onze gemeente en regio, die zich hierop gespecialiseerd hebben.”