Danerolles

columnZe kunnen nachtenlang vergaderen over verkiezingsprogramma's, al die lijsttrekkers. Ze kunnen avond aan avond debatten voeren en folderen tot ze een ons wegen. Maar uiteindelijk geeft bij verkiezingen iets anders de doorslag: voelen we ons een beetje thuis bij een politieke partij?

Nergens worden we beter aan de hand genomen dan in een interviewserie met Nijmeegse lijsttrekkers in deze krant. Aan de hand van vragen, ooit bedacht door de Franse schrijver Marcel Proust, worden de politici ondervraagd. Aan het eind weet je: dit is mijn man (m/v). Of niet.

Neem Hans van Deurzen, lijsttrekker van 50Plus. Hij zegt: ,,Ik ben een makkelijke eter, heb geen speciale voorkeuren.’’ Briljant. Gaat erin als koek bij de achterban. Hans komt niet aan met quinoasalades, risotto's of tapasmenuutjes. Gewoon eten wat de pot schaft. Of hij verder nog pleit voor gratis busvervoer voor ouderen of meer vertier in verzorgingshuizen, maakt niks uit. Je weet: bij Hans is geluk heel gewoon. Al had ik graag nog gelezen dat hij in de winter balkenbrij eet, of bloedworst.

Mark Buck, van het CDA - gaat elke zondag naar de kerk, zijn grootvader had een dekenfabriek - betuigt zijn liefde aan Nijmegen met een citaat van de jezuïet Paul Begheyn: 'Ik ben Limburger van geboorte en Nijmegenaar van begeerte.' Veel katholieker gaan we het niet krijgen. Je weet: deze man ruikt naar wierook, hij besprenkelt zich elke dag met wijwater. Met Mark krijg je Dries van Agt en Maxime Verhagen terug, maar dan decennia jonger.

Quote

Gewoon een blikje openvouwen, uitrollen op de bakplaat en hoppakee.

Paul Eigenhuijsen, van VoorNijmegen.Nu, betreurt het dat hij ooit zijn winkel met kapstokken en deurknoppen heeft moeten sluiten. Daarmee zijn we er al. Een middenstander, verkoper van kapstokken en deurknoppen. Ontroerende schoonheid. Dat is nog eens iets anders dan de consultants en ambtenaren die we zo vaak in gemeenteraden zien. Zijn geluksmoment? Op zondagmorgen met vrouw en dochters ontbijten in pyjama, met chocomel en croissants van Danerolles. Die laatste toevoeging doet het: geen ingewikkelde croissantjes van een exquise patisserie, nee, gewoon een blikje openvouwen, uitrollen op de bakplaat en hoppakee. Vergeet Jesse Klaver, Nijmegen heeft Paul.

Renske Helmer van de SP zegt: ,,Ik ben chaotisch, ruim nooit echt op, ben niet geboren voor het huishouden.’’ Verder lezen overbodig - de SP is geen partij voor mensen met een aangeharkt bureau.

Inge van Dijk van de VVD deelde mee: 'Als ik bij mens-erger-je-niet niet de groene pionnen krijg, baal ik.' En: 'Bij zuurkoollucht vlucht ik het huis uit.'

Daar moest ik nog even over nadenken.

Volledig scherm
© Foto Joost Hoving
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Live Voetbal

home logo FC UtrechtUTR
EINDE
2-1
Fortuna SittardFOR
away logo
home logo PEC ZwolleZWO
20:00
FC GroningenGRO
away logo
home logo NAC BredaNAC
EINDE
0-4
FeyenoordFEY
away logo