Volledig scherm
Moskee Nasser. Foto DG

'Dat haatimam kan doorgaan met verheerlijken geweld, is onacceptabel'

VEENENDAAL - Dat haatimam El Alami Amaouch al een jaar in Nederland actief is, schokt de politiek. Maar hoe reageert de stichting waar hij naar verluidt preekt?

Ingeklemd tussen de A12 en een woonwijk ligt een klein industrieterrein. Daar huurt de stichting Taubah, het Arabische woord voor 'berouw', een klein pandje waarin voorheen een glasbedrijf zat. Dit zou één van de plekken zijn waar de in België in opspraak geraakte haat-imam actief zou zijn.

Geen reactie
Op herhaalde verzoeken om te reageren op dit verhaal, reageerde het bestuur niet. „Wij zitten niet te wachten op landelijke media-aandacht." Twee mannen doen woensdagmorgen wel de deur open, maar zij willen niet reageren. Op de vraag of zij Amaouch gezien hebben, glimlachen ze. Dat Amaouch er geweest is, ontkennen ze niet.

Maatschappelijke rol
De stichting adviseert naar eigen zeggen jongeren in de maatschappelijke rol die zij spelen. Ze krijgen er huiswerkbegeleiding, maar luisteren ook naar preken van bekende salafistische prekers. Zo waren Suhayb Salam van alFitrah uit Utrecht en zijn vader Ahmed er geregeld. Hij werd bekend omdat hij toenmalig minister Verdonk weigerde de hand te schudden. Ook predikers van de As-Soennah moskee in Den Haag komen er langs.

Imagoschade
Burgemeester Wouter Kolff van Veenendaal wil inhoudelijk niet reageren en zegt een goed contact te onderhouden met 'alle religieuze instellingen in Veenendaal'. Kolff zit regelmatig met vertegenwoordigers van Taubah om de tafel. Het bestuur van de moskee Nasser in Veenendaal zegt bang te zijn voor imagoschade van de moslimgemeenschap aldaar. ,,Wij kennen hem niet en hebben niets met hem te maken gehad", zegt het bestuur.

Vorstellen
Het CDA vindt dat Nederland beter werkende middelen nodig heeft om predikers die radicale terreur verheerlijken, aan te pakken, zoals deze imam die het afgelopen jaar in Nederland ongestoord actief kon zijn. Het CDA riep het kabinet op om met voorstellen te komen.

„Deze haatimam kan doorgaan met het verheerlijken van geweld en dat vinden we onacceptabel", zegt Kamerlid Madeleine van Toorenburg.

Verantwoordelijkheid
PvdA'er Ahmed Marcouch roept de moslimgemeenschap op om de verantwoordelijkheid te nemen en 'haatzaaierij' geen podium te geven. „De autoriteiten moeten hem op de huid zitten, zodat hij jongeren niet kan vergiftigen met zijn ideeën. Het OM moet kijken of deze man strafbare feiten heeft gepleegd.”

Politie
De politie greep niet in omdat hij geen strafbare feiten heeft gepleegd. „Zijn preken kunnen niet worden verboden, zolang hij zich aan de wet houdt. Als hij strafbare feiten pleegt, wordt hij aangehouden”, zegt een woordvoerder van de Nationaal Coordinator Terrorismebestrijding en Veiligheid.

Volledig scherm
De gevreesde haatimam El Alami Amaouch wordt nu regelmatig gesignaleerd in Veenendaal