De eerste durfals wagen zich op onbetrouwbaar dun natuurijs

video en foto'sHETEREN/NIJMEGEN - Het ijs is eigenlijk nog véél te dun. Toch zijn er deze maandag op sommige plekken al enkele schaatsfanaten die het aandurven om een rondje te maken op het flinterdunne ijs. 

Het is hobbelig en er komen nog veel wakken voor in het ijs. Maar voor de echte fanatiekeling mag dat de pret niet drukken. Een van hen is de 21-jarige Daan Mulder. Hij is zowat de enige die zijn vrije maandag aangrijpt om het dunne laagje ijs van de uiterwaarden in Heteren te proberen. Gevaarlijk? Welnee. Want met hooguit 15 centimeter water onder het ijs is de kans op een nat pak vrij klein. 

Onbetrouwbaar

Volledig scherm
Schaatser Daan op de uiterwaarden in Heteren. © VidiPhoto

Ook op andere plekken met natuurijs zijn de échte schaats-diehards deze maandag actief. Op de Oude Waal is Ferry Hartman de enige die het aandurft, na lang aarzelen. Het zijn maar enkelen seconden die hij op het dunne ijs doorbrengt. Al snel merkt hij dat het ‘toch echt te gevaarlijk is'. Het ijs golfde en was ‘nog zeer onbetrouwbaar’, volgens Hartman. 

Op de Hatertse en Overasseltse Vennen zijn eveneens de eerste schaatsliefhebbers gespot. Het is steevast een van de plekken in de regio waar het eerst de ijzers onder kunnen worden gebonden. Al is van echte schaatsdrukte op natuurijs deze maandag nog nergens in de regio sprake. 

Volledig scherm
Schaatsers op de Hatertse Vennen. © Gerard Verschooten
Volledig scherm
De eerste schaatser op de uiterwaarden in Heteren. © VidiPhoto
Volledig scherm
Ferry Hartman, fervent schaatser, bond maandagochtend als eerste de ijzers onder om een paar meter te schaatsen op de Oude Waal bij Nijmegen. © Paul Rapp
Volledig scherm
Ferry Hartman op de Oude Waal bij Nijmegen. © Paul Rapp
Volledig scherm
Schaatsen op de Hatertse vennen. © Gerard Verschooten
Volledig scherm
Schaatser op de Hatertse vennen. © Gerard Verschooten
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Live Voetbal

home logo RKC WaalwijkRKC
86'
1-2
AjaxAJA
away logo
home logo AZAZ
84'
2-4
sc HeerenveenHEE
away logo
home logo FC TwenteTWE
28'
0-1
Willem IIWIL
away logo
home logo FC UtrechtUTR
20:45
PSVPSV
away logo
home logo VVV-VenloVVV
20:45
VitesseVIT
away logo