Volledig scherm
De dode wolf die Sebastiaan Bake maandagochtend vond bij Kloosterhaar. © Sebastiaan Bake

De langzame comeback van de wolf in Nederland

'Dode wolf gevonden in Kloosterhaar': het is niet de eerste keer dit jaar dat een wolf, dood of levend, in het nieuws is. Alleen al dit jaar kreeg stichting Wolven in Nederland vier meldingen binnen over een wolf in Nederland. 

Sinds 2011 is het dier bezig met een comeback in Nederland. In 2011 kwam een melding binnen van een mogelijke wolf en in 2013 werd er een dood gevonden. In 2015 liep een wolf rond door Drenthe en Groningen. Dit was de eerste 'echte' levende wolf in Nederland in 150 jaar tijd. Het dier zwierf door woonwijken en keerde uiteindelijk terug naar Duitsland. Daar werd hij doodgereden. 

Vorig jaar september werd ook een wolf gespot, maar 2017 is het echt het jaar waarin het aantal meldingen van wolven stijgt: vier meldingen van wolven, waarvan drie in de tweede helft van dit jaar, vertelt Leo Linnartz van Wolven in Nederland.

Jong mannetje

Volledig scherm
Bij de Stichting Faunavisie Wildcare in het Groningse Westernieland werd de dode wolf begin maart binnengebracht. © ANP/Steven Radersma

Begin maart dit jaar wordt de eerste wolf van 2017 gevonden. Op de A28 tussen Hoogeveen en Meppel wordt een wolf doodgereden. Een gezond jong mannetje, ongeveer anderhalf jaar oud. Het beest maakte deel uit van een roedel wilde wolven in Duitsland. Hij had een afstand van 200 kilometer naar Nederland zelfstandig afgelegd. 

Jonge wolven verlaten hun roedel na één tot twee jaar. Dan zoeken zij een eigen leefgebied. Omdat veel roedels vlakbij de Nederlandse grens leven (circa 200 kilometer) verwachten deskundigen dat de dieren steeds vaker in ons land belanden. Op termijn zouden de wolven zelfs zich permanent kunnen vestigen.

Dat is dit jaar nog niet gebeurd, maar in augustus dit jaar worden wel twee schapen in Groningen slachtoffer van een hongerige wolf. Dat blijkt uit DNA-onderzoek. Met zijn maag vol neemt het beest vermoedelijk de benenwagen, terug naar Duitsland.  

Veluwe in de ban van de wolf

Quote

Het is een gek idee. Een wolf. Maar het is natuurlijk ook heel bijzonder, een wolf in het gebied

Schaapsherder Daphne van Zomeren

En dan vorige maand. Even was de Veluwe in de ban van een wolf. Het dier werd op een foto vastgelegd terwijl hij rondliep in het natuurgebied. Jan Jacob van Dijk, gedeputeerde van de provincie Gelderland, was blij met de komst van de wolf. ,,Het betekent dat de natuur er zo goed aan toe is, dat de wolf hier kan leven. Aan de andere kant kan ik me ook voorstellen dat mensen bang zijn dat de wolf hun kippen of schapen gaat opeten.’’

Schaapherder Daphne van Zomeren (41) uit Elspeet heeft er wel even wakker van gelegen. In het holst van de nacht. Een wolf op de Veluwe? Haar Veluwe? Dagelijks is ze met haar kudde op de hei te vinden, in het uitgestrekte gebied bij Elspeet. ,,Het is een gek idee. Een wolf. Maar het is natuurlijk ook heel bijzonder, een wolf in het gebied.'' Want ze houdt van de natuur, is een buitenmens. ,,En een wolf is natuurlijk speciaal. Maar het is een raar idee dat je 'm zomaar tegen zou kunnen komen.'' Uiteindelijk neemt eind oktober het aantal meldingen van een wolf af. Het dier is vertrokken, zo stelt Wolven in Nederland. 

Volledig scherm
Karin van der Sluis zag de wolf op de Veluwe. © Karin van der Sluis

De Kloosterhaar-wolf

Volledig scherm
Hugh Jansman deed op locatie onderzoek bij de dode wolf in Kloosterhaar. © Persbureau Meter

Maar toen dook gisterochtend opeens een dode wolf op langs de weg bij Kloosterhaar. Een mannetjes wolf van drie jaar. Was het de Veluwe-wolf? In theorie kan het beest dezelfde zijn als het exemplaar dat enkele weken geleden op de Veluwe in levenden lijve werd gezien. ,,Wolven kunnen op een dag wel 50 kilometer afleggen, dus dat is inderdaad niet ondenkbaar’’, stelt Linnartz.

Maar, zo zegt onderzoeker Hugh Jansman, is het de vraag of dat ooit duidelijk wordt. ,,Van deze dode wolf hebben we natuurlijk DNA-materiaal, maar op het dier op de Veluwe zijn enkel foto’s en een mogelijke oude keutel gevonden. De kans is klein dat we uit die keutel DNA kunnen halen en áls dat al kan zullen we daar geen volledig DNA-paspoort van kunnen maken.’’

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.