Grazende koeien langs de snelweg A2.
Volledig scherm
PREMIUM
Grazende koeien langs de snelweg A2. © Hollandse Hoogte / Nederlandse Freelancers

De lucht in Oost-Nederland is veel schoner dan 50 jaar geleden, maar voor vieze stoffen bestaat geen veilige norm

Het klimaatrapport van de Verenigde Naties dat vorige week verscheen schetst een somber beeld voor de toekomst en ons milieu. Maar hoe schoon of vervuild is Oost-Nederland eigenlijk? Regionale kranten De Gelderlander, Twentsche Courant Tubantia en De Stentor zochten dat afgelopen tijd uit. Deel 1: Hoe staat het met onze lucht? Het ontnuchterende antwoord: uitstootnormen zijn ook maar een compromis

12 reacties

 • Ceciel Buijser

  1 jaar geleden
  Beste @J. Zomers, Ga je me nou vertellen dat al die tienduizenden! wetenschappers met hun onderbouwde longitudinale metingen en onderzoeken het bij het verkeerde eind hebben en jij als enige het wel weet omdat de boodschap je niet aanstaat? De schade van de recente overstromingen in Duitsland bedraagt zo'n 26 miljard euro. Om te beginnen. Daar zijn de kosten voor de energietransitie klein bier bij. Als de opwarming van de aarde je geen vrees aanjaagt dan heb je last van struisvogelgedrag.
 • Jan Zomers

  1 jaar geleden
  @Carel van 't Zand, de lucht is in de afgelopen 100 jaar nog niet zo schoon geweest als nu. Het is nooit goed bij de milieu jongens... na CO-2 beginnen ze over fijnstof en stikstof. Door de schoner wordende lucht hebben we nu opwarming, dit heeft het KNMI bevestigd. We verdienen een compliment maar krijgen kritiek waarbij benzine, gas en stroom alsmaar duurder wordt. Net als bij Corona zien we dat ze de bevolking bang en angstig maken - het is een methode wat werkt, maar eerlijk is het niet.
 • Jan Zomers

  1 jaar geleden
  Inderdaad @Ceciel - het kostenplaatje voor energietransitie wordt onbetaalbaar. Wij zien dit in dure benzine, hoge gas en stroomrekening... ook gaan de prijzen voor levensmiddelen en andere producten stijgen vanwege de hoge energieprijs en milieuheffingen. Uiteindelijk zien we dat door de schonere lucht de opwarming toeneemt met meer natuurrampen. Frau Merkel zei tijdens de overstroming: Wir mussen die CO-2 schneller nach Null reduzieren, bomen en planten gaan dood ook de dieren en mensen.
 • Carel van ‘t Zand

  1 jaar geleden
  Precies… voor vieze stoffen is geen norm. De opeenstapeling van vieze stoffen wordt ook niet onderzocht. De norm zou moeten zijn: geen vervuiling. Hoezo dan schoner? In Nederland gaat het economisch gewin altijd voor gezondheid.
 • bart verplak

  1 jaar geleden
  Wat een trieste foto van de misdadig beknotte prachtige kippen. Stuitend die mensheid.