De Nieuwe Winkel in Nijmegen uitgeroepen tot nummer 2 groenterestaurant van de wereld
NIJMEGEN - Restaurant De Nieuwe Winkel in Nijmegen is maandag door We’re smart Green Guide uitgeroepen tot nummer 2 in de lijst van de beste groenterestaurants van de wereld.
We’re smart Green Guide beoordeelt al meer dan 10 jaar elk jaar honderden restaurants. Dit leidt onder meer tot een lijst van de honderd beste ‘groentevriendelijke’ restaurants.
,,Het moet niet gekker worden”, reageert eigenaar en chef-kok Emile van de Staak met typerende nuchterheid op het nieuws. Hij noemt het een mooie aanmoediging die veel aandacht genereert. ,,Awards hebben zeker een positief effect. Voor mij persoonlijk is het anders, het is niet waarom ik dit werk doe.”
Nummer 1 is La Distellerie in Luxemburg, een bijna geheel veganistisch restaurant. Van der Staak noemt het leuk om tijdens de uitreiking in gesprek te komen met toonaangevend collega's als winnaar René Mathieu van La Distellerie.
Aandacht voor groente en fruit
We’re Smart Green Guide werd opgericht door de hoog aangeschreven Belgische kok Frank Fol. Hij ontving eerder al een Michelin-ster, had een tv-programma in België en bracht meerdere boeken uit. Met We’re Smart Green Guide wil hij meer aandacht vragen voor groenten en fruit.
Dat is ook het idee achter de verkiezing voor beste groenterestaurant. Het team dat wereldwijd restaurants langsgaat beoordeelt restaurants ‘op basis van de hoeveelheid groente en fruit op de kaart, maar ook op culinaire creativiteit, ecologische voetafdruk en de sociale impact’.
Het eten is niet te vergelijken met wat je elders op je bord krijgt
Uniek restaurant
De Nieuwe Winkel is volgens de jury een uniek restaurant. ‘Het eten is niet te vergelijken met wat je elders op je bord krijgt. Chef Emile van der Staak en Wouter van Eck (van Voedselbos Ketelbroek, red.) inspireren elkaar met het verzamelen en bereiden van unieke groenten.’
De jury noemt Ketelbroek het eerste voedselbos van Nederland ‘waar wortels, bloemen, bladeren, fruit en noten worden geoogst en samen met groenten, vis en vlees worden gemaakt tot eigenzinnige en kleurrijke bereidingen.’
Goed jaar voor De Nieuwe Winkel
Het is niet de eerste keer dat restaurant De Nieuwe Winkel in de prijzen valt. Het beleeft een jaar met veel erkenning. Zo ontving chef-kok Van der Staak begin dit jaar al een toonaangevende Michelin-ster en een Groene ster.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Vier minderjarigen kort na brandstichting opgepakt in Zevenaar
Vier minderjarigen zijn zondagmiddag meegenomen naar het politiebureau nadat zij een brandje hadden gesticht op de Mallemolen in Zevenaar. Het vuur kon snel gedoofd worden. -
Oproep
Wie heeft De Gelderlander van die ene dag nog? Wij zoeken het verhaal achter de bewaarde krant
De Gelderlander is in 2023 jarig: al 175 jaar lang beschrijft de krant dag in, dag uit wat er gebeurt in de wereld. Soms levert dat kranten op die je nooit meer weg doet. Nu is de vraag: waar zíjn die kranten? -
PREMIUMOver de Tong
De Nieuwe Winkel in Nijmegen is magisch
De Nieuwe Winkel in Nijmegen is niet nieuw, maar wel heropend op een nieuwe locatie in het vroegere weeshuis. Ga hier eten voor pure magie. -
Koken & Eten
Hygiëne in de keuken: maak ook je kruidenpotjes af en toe goed schoon
Veel gevallen van voedselvergiftiging ontstaan thuis, aldus het RIVM. De meeste bacteriën in de keuken denk je waarschijnlijk te vinden in de keukenhanddoek, vuilnisbak of snijplank, maar uit een nieuwe studie blijkt dat kruidenpotjes nog grotere bacteriemagneten zijn. -
PREMIUM
Cynthia moest haar man en dochtertje (1) achterlaten in Australië: ‘Leven ligt totaal overhoop’
-
Dit zijn de goedkoopste auto's voor private lease
Met private lease kun je voor een vast bedrag in een gloednieuwe auto rijden. Nagenoeg alles is inbegrepen: of het nu wegenbelasting, de verzekering, onderhoud of pechhulp is, je hoeft er niet over na te denken. Dit zijn de goedkoopste modellen. -
-
-
Oproep29
Huizenmarkt in een dip: krijg jij nog kijkers? Laat je de vraagprijs al zakken?
-
interview
Paniek om een dringend mailtje van de baas: waarom ons brein soms worstelt met werk
Kenniswerk is zwaar voor onze mentale gezondheid, ziet Christianne Vink, psycholoog en auteur van Het grote hoe ik werk boek. Ze ontmoet in haar praktijk werkenden die worstelen met vermoeidheid en stress, en zich tegelijkertijd moeilijk kunnen concentreren. Wat kun je daaraan doen?
5 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerY. Vanden Berg
Jeske Jansen
w vreeling
Harrie Nak
Leon Pillich