Volledig scherm
TCD-voorzitter Johan Hartemink praat met Billy Speet. © Theo Kock

De olympische droom van Hartemink

Wie TCD Hummelo kent, kent Johan Hartemink (57). De aimabele voorzitter van de crossclub met ruim 800 leden is vaak op circuit De Heksenplas te vinden.Een verhaal over de doener, de snelle beslisser en preses van de motorcrossclub, een man die het harde werken niet schuwt.

Bent u al lang lid van TCD Hummelo en hoe werd u voorzitter?
„Ik ben hier in 1985 lid geworden. Daarvoor heb ik wel wat op de weg gereden, maar ik had een mentaliteit van gas dicht of gas open. Op de weg is dat niet altijd handig. Op de baan ben ik berekenender. Ik werd in 1991 lid van het bestuur en in 1993 ben ik gevraagd als voorzitter.”

Wat voor soort voorzitter bent u?
„Ik ben een doener en ik houd van snelle beslissingen. We zijn hier zuinig, maar als het gaat over tien vlaggenmasten en die moeten er echt komen, dan praat ik daar niet te lang over. Dan zeg ik dat we ze moeten kopen en gaan we door naar het volgende punt. De hele week zit ik tussen de cijfertjes en geef ik belastingadvies, dan is de club voor mij een uitlaatklep. Ik vlag, jureer, zit op de shovel, vergader. Ik vind dat machtig mooi.”

Wat is voor u een mooi moment in uw jaren als voorzitter?
„Jaarlijks benoemt het bestuur een lid als TCD'er van het jaar. Soms dragen we als bestuur een jaar niemand voor. Eenmaal werd ik compleet verrast op de feestavond toen het bestuur mij benoemde. Dat is een blijk van waardering van de leden van de club. Die kunnen dat beter bepalen dan wie ook. Dat doet me nog steeds wat. Ik ben er trots op dat ik voorzitter van deze club mag zijn.”

Mindere momenten waren ook?
„Dat zijn toch de ernstige ongelukken die hier hebben plaatsgevonden. Ook dan ben je voorzitter. Niet vergelijkbaar, maar minder waren ook de momenten dat we iets goed te maken hadden in de buurt. Gingen we snoeihout verbranden, draaide de wind en kwamen onze buren in de stank te zitten. In 23 jaar heb ik twee bloemetjes uitgedeeld.”

Geeft u veel verantwoordelijkheid uit handen?
„Soms krijg ik te horen dat ik te veel doe, maar dat is uit enthousiasme.”

Welke ambitie heeft u?
„Ik hoop dat motorcross ooit een olympische sport wordt. En ik denk dat er over 25 jaar geen fossiele brandstoffen meer zijn voor recreatieve doeleinden.”

Elke sportvereniging heeft ze: helden die al hun tijd in de club steken, maar het liefst op de achtergrond blijven. Die enthousiaste vrijwilligers verdienen een podium. Daarom gaat De Gelderlander naar die clubhelden op zoek. Ken jij zo'n held? Nomineer hem of haar dan op dg.nl/clubheld. Dan worden ze misschien wel de clubheld van het jaar en wint de vereniging € 10.000!