Volledig scherm
PREMIUM
Ria Maliepaard en Remco Dijkstra ontmoeten elkaar in het bos bij Ede. © Rolf Hensel

De opening van Lelystad Airport: ‘Je hoeft toch niet voor elke scheet naar Londen?’

De VerzoeningKerst is bij uitstek de tijd van verzoening. De Gelderlander brengt die mensen en hun standpunten aan tafel, die afgelopen jaar lijnrecht tegenover elkaar leken te staan. Tijd voor een goed gesprek. Deel 2 : Remco Dijkstra versus Ria Maliepaard.

De kwestie?

De opening van Lelystad Airport en de verwachte toename van het vliegverkeer boven de Veluwe.

Wie zitten er aan tafel?

Remco Dijkstra uit Lienden: Tweede Kamerlid en woordvoerder luchtvaart voor de VVD.
Ria Maliepaard uit Ede: Voormalig PvdA-raadslid en nu actief voor actiegroep Hoog boven Ede.


Waarom woedt er toch zo’n felle discussie over vliegen? 
Dijkstra:  ,,Het staat inderdaad meer in de schijnwerpers. Ook omdat vliegen goedkoper is geworden.  Vroeger ging je kamperen in Frankrijk. Nu lopen jongeren de marathon in New York, winkelen ze in Milaan en halen ze hun bachelor in Wenen.’’ 

Maliepaard: ,,Wij behoren tot een generatie die keihard gewerkt heeft, maar die ook volop heeft genoten van wat er is en kan. En we komen nu tot de ontdekking dat er een andere route nodig is.  De luchtvaart wordt bevoordeeld, alleen al omdat ze bepaalde belastingen niet hoeven te betalen. Terwijl de uitstoot enorm is.”

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.